петък, 10 януари 2014 г.

СУКУЛЕНТНИТЕ РАСТЕНИЯ - ДИСКРЕТНА КРАСОТА И ХАРМОНИЯ

Сега ще започна със семейство Crassulaceae, от което са едни най-разпространените сукуленти по нашия пазар. Само от рода Crassula има растения с много интересна форма и разположение на листата. Принадлежи на разред Rosales и ето един интересен вид: 


 

Най-напред нека уточним какво означава точно терминът сукулентни растения.

Това са растения, които поради факта, че растат в сурови климати и често единствения им източник на вода са сутрешните мъгли, са развили начини да складират усвоената вода, за моменти, в които няма да могат да си я набавят от околната среда. Типичните представители на сукулентните растения са кактусите, месембите, литопсите, седумите, хауортиите и т.н.

Ето и едни уникални представители на сукулентите:

"Живите камъни" /р. Pleiospilos/



р. Pleiospilos в естествена среда 



Родът се състои от 20 до 40 растения. Всичките от Южна Африка. Стъблото е много късо и обикновено е под почвата. Името Pleiospilos идва от гръцки и означава "много точки", заради тяхната характерна окраска. Периодът на активен растеж е от късното лято, до късната есен.

Оказва се, че са много ефектни саксийни растения и идеална жива украса, която не изисква кой знае какви грижи!



това е видътРleiospilos bolusii





и един от най - разпространените саксийни експонати в България Pleiospilos nelii



Pleiospilos nelii - още една разновидност





За растение, което попада в графата 'сукулент' няма класификационно разделение.Представител на тази група растения може да членува, където и да е в таксономната стълбица.Пример за това беше така нареченото Сенецио - род Senecio, който се намира в семейство Asteraceae(Сложноцветни), което е едно от най - разпространените - включваHelianthusBellisOnopordum и др. (Слънчоглед, Маргаритка, Магаарешки трън и др.).

Въпреки това има някои видове, които са се специализирали в сукулентни представители, оформяйки цели, нови, отделни семейства, включващи сухоустойчиви растения.Няма как да не се сетим за Cactaceae(Кактусите).Отделянето на семейството от Карамфилоподобните (Caryophyllales) е започнало през Еоцена като същинската му буйна еволюция и оформянето на структурата на съвременният кактус е станала през прехода Еоцен - Олигоцен.Тогава са се оформили първите Антарктически гледчери и климатът е станал значително по - сух.Следователно, въпросните растения е трябвало да започнат да привикват към промените.Решението е било да се развият като сукуленти.

Сукулентите, разбира се не се намират само в горещите и сухи райони.В най - високите клони на дърветата в тропичните гори е пълно с епифити.Намиращите се на най - високо се намират и на най - сухо.Мнвого епифити са развили сукулентни стъбла или листа въпреки, че те не попадат в графата на тази група растения.Има множество такива орхидеи, които притежават от въпросните месести органи.Сукулент обаче е следният кактус, който вирее именно по - тези високи клони на тропичните гори.



Disocactus flagelliformis





Сукулентите също така се срещат и на много студени или скалисти места.Водата там също е оскъдна.Замръзнала няма как да бъде поета.Растенията развиват същата структура поради същата причина.Сега е момента да дам пример с кактус, който спокойно вирее в България и се среща свободно над Панчарево.Ето и снимки от въпросното място на...



Opuntia humifusa(Пчелите много го обичат)







Ето и снимка на един доста необичаен сукулент отCrassulaceae.Известно е като цветето на Гьоте и е лечебно.Растението е известно с втория си естествен начин за бърза, безполова репродукция.Нарича се живораждане.Някои го наричат вивипария, въпреки че съм чувал, че не е правилно.Между пазвите на листата си произвежда стотици миниатюрни копия на себе си.Само стига да паднат от него върху нормална пръст и спокойно могат да потръгнат.



Kalanchoe - sect. Bryophyllum



Няма коментари:

Публикуване на коментар