сряда, 15 януари 2014 г.

МАНТРА - ЗВУКЪТ, КОЙТО ЛЕКУВА

Думата мантра бавно, но сигурно се вмъква сред познатите ни чуждици. Повечето хора не я използват в активния си речник, но разбират значението й. За едни е нещо като заклинание, за други е монотонен напев, за трети е равносилна на молитва, а за четвърти е отвлечено понятие, идващо от Изтока и някак свързано с йога. Мантрата е всичко това и много още...


Мантрата е сричка, дума или стих - звукова вибрация, която от своя страна се предава по определен начин на ума. Реално всичко има вибрация, просто честотата е различна. Например материята вибрира на ниска честота, а красивото любовно чувство е с много по- висока. Като форма на енергия, звукът влияе на енергийните ни честоти и на ума ни. Самата думата мантра би могла да се преведе от санскрит като "инструмент на ума". 

Съзнанието ни е пълно с хиляди спомени и впечатления, които много пъти имат отрицателен ефект върху живота ни. 


мантрата ОМ, гравюра върху дърво


Чрез мантрата можем да успокоим ума си, да го „почистим“ и да се докоснем до, както го наричат на Изток, „чистото съзнание“ – полето, което е източник на всички мисли. Предците ни смятали, че звуците на природата са проявление на космическия разум – звукът на вятъра, на вълните, ромонът на реката, пращенето на огъня, звуците на животните, гукането на бебето, всичко това са фундаменталните вибрации на заобикалящия ни свят. Те са в основата на всички езици, а също и в основата на мантрите. Една от най- известните мантри е ОМ, а учените, които работят по теорията за Големия взрив, дал началото на Вселената, твърдят, че точно това е звукът, който все още отеква из космоса. 

Мантрите първоначално са били само звук, песните, молитвите и химните са комбинация от мантри и са се появили по- късно. Мантрата не е религиозно понятие и текстовете не са религиозни, някои дори нямат конкретно значение като например со- хъм, което имитира звукът на вдишването и издишването. За да се създадат специалните вибрации, въздействащи върху енергийните канали в тялото ни, а от там върху емоциите, мислите и поведението ни, е необходимо монотонно повторение на мантрата. Не е нужно дори да разбираме текста, който обикновено е на санскрит. С повтарянето стимулираме чакрите си и пробуждаме способностите им, а в дългосрочен план влияем благотворно върху здравето си и върху събитията в живота си. 

Така усещаме пълния ефект на закона за привличането, който гласи, че чрез убежденията и умствената си нагласа създаваме сами живота си. Мантрата може да се пее на глас или да се шепне, може да се казва на ум, дори да се слуша, но така не извличаме максимума от полезното й въздействие. Обратно на медитацията, пеенето на мантра не изисква волева концентрация. Ако умът е хаотичен и тревожен докато пеем, трябва просто да оставим мислите да препускат без да им се ядосваме и да правим отчаяни опити да спрем потока. 

В България мантри се пеят главно от практикуващите йога. Най- популярни са Гаятри мантра – пробуждаща мъдростта и интуицията в нас и Махамритюнджая мантра – носеща здраве и благополучие. Пеят се 3, 11, 24 или 108 пъти. Последното звучи като внушителна бройка, но реално продължава около 20 минути и от моя личен опит има изключителен ефект, който при мен настъпи около половин година след като започнах. Беше ми нужно доста търпение, за да дочакам ползите. След първите една- две минути от пеенето ме обхващаше нужда да избягам, усещах задух, изпотяване и куп неприятни емоции, а за бурята от мисли да не говорим. Инструкторката ми се усмихна и каза, че по всичко личи, че мантрата ми влияе много добре. 

Последваха няколко вирусни инфекции през около седмица. И това беше посрещнато с усмивка и коментар: „Лечебна криза.“ Според специалистите по холистична медицина, острите заболявания освобождават блокирана енергия и възпрепятстват развитието на по- тежки, хронични заболявания. Това е вярно и от гледна точка на съвременната медицина – доказано е, че при висока температура се отделят макрофаги – клетки, които почистват тялото ни от изродени клетки и патогени. 

Махамритюнджая мантра се пее всяка събота в 18 часа българско време от хора по цял свят. Ако искате да се възползвате от мощната благотворна енергия на хилядите пеещи за здраве и благополучие, може да се присъедините – сама или в някой йога клуб. Текстът е по-долу и не забравяйте да се заредите с кураж и търпение...

Ом траямбакам яджа махе

сугандхим пущи вардханам

урварукамива бандханат

мритьор мукшия маамритат... 

Няма коментари:

Публикуване на коментар