петък, 24 януари 2014 г.

ВРЕДНИТЕ НАВИЦИ

Оптималното здраве е безкрайно пътуване, а не нещо, което може да поправите за една нощ. За него трябват постоянни грижи. Няма как да сме перфекционисти в това отношение, но е важно да разберем кои са най-често допусканите грешки в ежедневието ни, които оказват влияние на цялостното ни здравословно състояние. 

Трудно е да се откажем от вредните си навици от раз, но с началото на всеки месец може да ги отхвърляме един по един. 

1. Прекалено късно лягане
Недоспиването вероятно е един от най-наболелите проблеми за здравето, пред които е изправено обществото днес. То влияе директно на почти всичко, което правим. Недостатъчното количество сън ни кара да преяждаме. Когато сме сънливи сме и по-гладни, подсъзнателно търсим какво да „хапнем”. Също така прекаляваме с кофеина, който може да предизвика безпокойство, както и да увеличи желанието ни за нещо сладко. И двете имат множество последствия. Ако искате да бъдете здрави и да се чувствате добре, първото нещо, което можете да направите е да се опитате да спите здравословно всяка вечер. Оптималното количество сън е 7-8 часа, като трябва да се вземат предвид и индивидуалните потребности.

2. „Предозиране” с кофеин
Както казах по-горе, недоспиването може да доведе до предозиране с кофеин. 
Приемът на 300 до 400 мг кофеин в рамките на 8 часа може да доведе до предозиране и свръх стимулиране на централната нервна система, наречено кофеиново отравяне. То е съпроводено с ускорено сърцебиене, безпокойство, безсъние, еуфория, дехидратация, летаргия, глад и др. Консумацията на обикновено кафе рядко се оказва опасна, дори и в големи количества. В една чаша силно кафе се съдържа средно между 50 и 100 мг кофеин, а за да стигнем до критичната дозировка трябва да изпием 50-100 чаши кафе. Но с кафето сутрин ни се хапва нещо сладко, а мазните закуски по обяд поддържат ритъма. 


3.Пропускане на сутрешната гимнастика
За някои от нас да се измъкнем от леглото по-рано изглежда невъзможно. Но като се замислим, сутрешната гимнастика е по-лесна отколкото фитнеса вечер след дългия работен ден. 
Каквото и да е графика ви сигурно може да отделите 30 минути до 1 час за тренировка всеки ден. Сутрешната гимнастика ще тонизира тялото ви, ще ви зареди с енергия, ще подобри настроението ви, ще стимулира метаболизма и ще ви направи по-работоспособни през целия ден. Веднага след нея можете да си вземете топъл душ и да се порадвате на една пълноценна закуска. Какъв по-хубав старт на деня от това?

4. В обедната почивка
Домашният обяд е най-лесният начин да контролирате приема на калории. Купичка с мюсли и кисело мляко, кутия, в която грижливо сте сложили кюфте и салата или миш-маш, които сте си заделили от вечерята, домашно приготвен сандвич - вариантите са много. 
Това определено ще ви спести пари, а и качеството е многократно по-добро, защото сте избрали точно тези продукти, които искате и сте сигурни, че са максимално пресни. За да приготвите домашен обяд за офиса ще ви е нужно не повече от десет минути за комплектоването и опаковането. 


5. Разпускане всяка вечер
Твърде често, за да разпуснем вечер след работа, правим на тялото си лоша услуга. Опитайте се да сведете до минимум количеството алкохол - до едно питие на ден за жените и две питиета на ден за мъжете. А, ако сте решили да изпиете няколко коктейла тази вечер, не им губете бройката и не забравяйте да пиете вода между тях. Помислете и за разходка с приятели, кино или други любими дейности, които не включват алкохол. 

6. Късна вечеря 
Когато вечеряме твърде късно, това означава, че по-голямата част от храносмилането ще се извърши докато спим. А от закъснялото храносмилане организмът не си почива пълноценно през нощта. Това нарушава съня и човек се буди гроги на следващия ден. От нощното хранене се пълнее. Неслучайно диетолозите съветват човека, който иска да отслабне, да не яде през нощта. Срещу глада в късните часове, те препоръчват ябълка или чаша топъл чай. Старайте се да ядете поне два часа преди лягане. Ако човек си преоцени храненето, може да си спести редица здравословни неблагополучия в бъдеще.

7. Пропускане на плодовете и зеленчуците
Всяко хранене трябва да се придружава от порция плодове и зеленчуци, като повече зеленчуци, отколкото плодове. Те са истински природен дар - източник на здраве и дълголетие. Изключително богати са на жизнено важни за организма вещества: витамини, минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, влакнини, органични киселини, вода и други. /Пауза Moreto.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар