петък, 10 януари 2014 г.

КАФЯВ ОРИЗ - ДИАМАНТЪТ НА ЗЪРНЕНИТЕ ХРАНИ

Наричат го хляб за всеки човек и диамантът на зърнените храни. Достатъчни са ни около 100 грама от него, за да се почувстваме сити, а съдържащото се в него нишесте не води до натрупване на мазнини. Не съдържа и глутен, който е характерен за почти всички останали зърнени култури и предизвиква алергии. На всичкото отгоре аз лично не познавам някой, който да не го харесва. Освен, че е вкусен, е и лесен за приготвяне. Но не само това ще ви разкажа за него. Или по-точно за една негова разновидност, която е много, много полезна и която трябва да употребяваме по-често.

Макар и белият и кафявият ориз да съдържат приблизително еднакво количество калории, кафявият има редица предимства, които не е никак зле да знаем. Ето ги и фактите.

На първо място ще изтъкнем факта, който най-много радва нас жените. А именно- оризът ни помага да поддържаме добра форма. Както вече споменахме, той не води до натрупване на мазнини, дори напротив. Кафявият ориз подпомага метаболизма ни, тъй като е много богат на фибри. Всъщност какво по-хубаво от това да похапваш по малко, а да се засищаш повече! Виското му съдържание на калий улеснява дните, в които разтоварваме организма си, извеждайки натрия от организма, който всъщност задържа водата в него и ни кара да се чуВстваме подути.

Оризът ни помага да бъдем по-здрави. Освен фибрите, той е много богат и на селен. А селенът е този, който премахва стреса, помага на щитовидната жлеза и е полезен при предотвратяването на ракови заболявания. Този минерал помага и при сърдечни заболявания, както и при ревматоидни артрити.

Азиатското чудо, както го наричат още, ни прави по-спокойни и помага на репродуктивната ни система. Това се дължи на съдържанието на манган в него, който помага и при намаляване нивото на холестерола. Една купичка кафяв ориз дневно ни осигурява около 80% от необходимата ни доза манган. А това е изключително важно, тъй като недостигът на този микроелемент може да доведе до кожни обриви, гадене, замайване, загуба на слух.
Кафявият ориз казва не на стреса! Съдържащите се в него витамини от група B или по-конкретно B1, B2, B3 и B6 намаляват стреса. Комплексът от въглехидрати пък стимулира производството на серотонин, който всъщност е антидепресант.

Кафявият ориз има много важно значение за стабилизирането на кръвната захар. Доказано е, че хора с риск от диабет, могат да намалят шансовете си да се разболеят с близо 11 % , ако го употребяват поне два пъти седмично. Добра новина и за вече разболелите се от диабет- кафявият ориз е здравословна и вкусна диета за вас.

И не на последно място по важност, тази храна е антиоксидант. Знаете какво означава това, нали? Цялостно подобряване физиологията на организма, предпазване от токсини, вируси, бактерии и изобщо всичко, от което нямаме нужда, за да сме във форма. Отварата от него е с доказано положително действие върху болести на бъбреците. Освен това някои го препоръчват и като ефикасно средство при простудни заболявания, ако го съчетаете с мед и мляко. 

Далеч съм от идеята да ви накарам да мислите, че тази храна ще спаси света от затлъстяване, ще ви излекува от рак, ще пресече простудата ви за ден и ще ви оправя настроението всеки път, когато хапнете лъжичка от нея. 
И все пак фактите са факти. Знаете, че те няма да ви накарат да ядете само ориз, но не и не са за пренебрегване, ако предпочитате да се тъпчете с чипс и хамбургери до безобразие. 
Защото някой беше казал, че ние сме това, което ядем. Затова е по-добре да знаем истината за храната, към която посягаме всеки ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар