понеделник, 13 януари 2014 г.

ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ПРОСТУДА НА ДЕТЕТО

Ниските температури през зимата понижават и защитните сили на организма. Поради тази причина съдържанието на белтъчини в кръвта намалява. Това е предпоставка за възникване на инфекции и заболявания. Една обикновена настинката може да отключи много други, по-сериозни заболявания, и да доведе до нежелани усложнения, като например бронхит или възпаление на средното ухо. Не е задължително детето да е имало контакт с друг болен, за да се разболее. При премръзване, дремещите в клетките вируси се събуждат, и разболяването вече е факт. Достатъчно е само дълго време да е стояло навън без шапка и шал. При първи симптоми на простуда е добре да реагирате веднага с подръчни средства и методи, познати от народната медицина. 

Бързо затопляне
Колкото и да му е студено на детето, не прибягвайте до струята с гореща вода. Ако ръцете или краката му са измръзнали много, промяната в температурите може да умъртви тъканите. Другата крайност – да го разтъркате енергично със сняг, също не е препоръчителна. Тази техника се използва от по-възрастни, добре калени хора. Най-доброто затопляне е кожа в кожа. Затова, ако вашите ръце са топли, е добре малчуганът да пъхне премръзналите си крайници между тях. Първо топлете краката, след това всичко останало. За да се затопли бързо детето, е нужно повишаване на температурата не само отвън, а и отвътре. Най-добра работа за целта върши чаят. Нека детето изпие колкото се може повече топъл чай от лайка или липа. Подсладете го с мед. Медът е с високо съдържание на захар. Сладкото дава енергия на организма, от която респективно температурата се повишава. След първоначалното затопляне вече може да използвате и горещата вода. В началото пуснете струя с по-умерена температура и постепенно я увеличавайте. Накрая направете разтривка със суха и мека кърпа. Ако измръзването е било сериозно и по кожата остават сини или червени петна, нужно е спешно да потърсите лекарска помощ.

Масаж
Всички видове масажи действат добре на кръвообръщението и на имунитета. Ако допълнително използвате някакво загряващо масажно масло, само ще направите процеса по-интензивен. За да стимулирате имунитета, трябва да откриете седмия шиен прешлен. Това става лесно като наклоните главата на детето напред към гърдите. Костта, която изпъква точно на прехода между шията и гръбначния стълб, е точката, която търсим. Разтривайте с движения по посока на часовниковата стрелка в продължение на 10 минутки. Ако искате да увеличите кръвообръщението в ръцете, масажирайте месестото място между палеца и показалеца по същия начин.

Инхалации
Сложете в тенджера с вода необходимите съставки и оставете да кипне. След това намалете котлона, или го изключете съвсем. Нека детето се надвеси над тенджерата с кърпа на главата и да вдишва дълбоко. Билките, тревите, както и много плодове и зеленчуци действат със същата сила като много от лекарствата в аптеките.

мащерка - против кашлица, 
жълт кантарион - дезинфекциращо и за общ тонус, 
волски език - против белодробни възпаления, 
мента - за отпушване на носа при хрема, 
маточина - против главоболие,
липа - намалява температурата, успокоява лигавицата на носа,
картофени обелки - против кашлица и синузит.

Горещо за краката и главата
Сипете гореща вода в леген и добавете една шепа морска сол или 2 супени лъжици синап. Нека детето напари краката си поне за 20 минути. Може периодично да доливате гореща вода в легена. Затоплянето на краката ще предотврати бъдещи настинки. По стъпалата са разположени множество рецептори, които подават сигнали към различни органи на тялото. Не случайно изучаващите източни точкови масажи трябва да познават добре всяка точка на ходилото. Топлата сол може да се използва за повишаване на температурата не само на краката, но и на главата. Една чаена чаша от „бялото злато” се загрява в метален съд върху котлон. Сипва се в платнена торбичка (или чорап) и се поставя върху челото. При синузити и за отпушване на носа при хрема торбичката се поставя по средата на носа. Солта изстива бавно и затова дълго ще топли детето. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар