четвъртък, 6 февруари 2014 г.

ЕКЛЕРЪТ Е С КРАЛСКИ ПРОИЗХОД

За разлика от много деликатеси, чиято история може да се проследи почти до праисторически времена, еклерите и въобще сладкишите от парено тесто са доста млади.
Смята се, че са изобретени през 1540 г. от италианеца Пантерели, готвач на Катерина Медичи, които ги нарекъл на свое име. 

MONAHINKA--broi-1.jpgПрез 1533 г. 14-годишната Катерина дошла от Италия, за да се омъжи за бъдещия френски крал Анри ІІ. С нея пристигнал огромен антураж от придворни и слуги, между които и много готвачи, които бързо се заели с префасонирането на френската кухня по италиански образец. 

Не се знае със сигурност дали Пантерели е донесъл рецептата от родината си или я е изобретил на френска земя, но вкусните сладкиши от парено тесто, които по това време се оформяли само като малки топчици, дълго време се казвали „пантерелки“. Приготвяли ги с различен пълнеж – сладък или солен и те бързо станали любими на французите. Дразнело ги само прекалено по италиански звучащото име, затова скоро след смъртта на Пантерели без никаква видима причина побързали да ги прекръстят на „попленки“. 

През цялото късно средновековие облите „попленки“ се радвали на популярност не само заради вкуса си, но и защото ставали повод за забавления и шегички. Готвачите ги слепвали по две, така че да наподобяват женски бюст, което предизвиквало оживен кикот сред гостите в аристократичните салони. 

В средата на 18 век известният сладкар Авис подобрил рецептата и променил на свой ред името. Тъй като кръглите надути топчици му напомняли за малки зелки, той ги кръстил „шу“ (зелка). И до сега в интернационалния език на готварската гилдия (който в по-голямата си част е френски) „шу“ се нарича пареното тесто, от което се приготвят еклерите, профитеролите, толумбичките и т. н. 

В началото на 19 век прочутият кулинарен ас Антоан Карем, който систематизирал  всички ястия и създал френската кухня в днешния й вид, доусъвършенствал рецептата и създал класическото парено тесто, което се използва и до днес. 

От парено тесто се приготвят много сладкиши. Кръглите топчици се наричат „профитероли“ .   Когато се оформя на тънки линии и след това се пече, се получават любимите еклери. Ако се шприцоват във формата на колелце, се получава „Пари Брест“, кръстен на прочутата колоездачна обиколка.  На сватба пък се сглобява конус от профитероли, слепени с карамел, който се нарича „крокенбуш“.  Профитеролите със солена плънка са стотици видове, но най-популярни са „гужер“. Гарнират се със сирене, към което понякога се прибавя и бекон. Изпържените топчици се наричат „бине суфле“, а когато се напълнят със сладък яйчен крем стават „релижиьоз“ (монахинки). 

За създаването на „монахинките“ съществува весела легенда. Монахините от  манастирите Алзасиен и Мармутие приготвяли в кухнята блюдата за някаква гощавка. Изведнъж вътрешностите на някоя от сестрите издали остър и непочтителен звук. Монахините избухнали в бурен смях, при което от ръката на една от тях се стекла капка тесто и паднала в тигана с горещото олио. От високата температура то бързо се издуло, а когато разрязали опърженото топче, се оказало кухо отвътре. Така се родили сладките „монахинки“,  които достойно се вписали в голямото семейство на сладкишите от тестото „шу“.


ДОМАШНИ ЕКЛЕРИ

Какво ви е необходимо:

1 ч.ч. вода 
1/2 ч.ч. олио 
1 ч.ч. брашно 
4 яйца

за крема:
500 мл прясно мляко
5 с.л. брашно 
1/2 ч.ч. вода
8 с.л. захар 
50 г масло
ванилов екстракт




Начин на приготвяне:

  1. Кипнете водата и олиото. Махнете ги от котлона и добавете брашното. Бъркайте няколко минути докато се получи гъста смес. След това добавяйте яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате добре. Трябва да получите гъсто и лепкаво тесто.
  2. В покрита с хартия за печене тава оформете еклерите по ваше желание. Аз ги правя с малка лъжичка. 
  3. Изпечете еклерите в предварително загрята на 200°C фурна (180 °C с вентилатор), за около 30 мин. По време на печенето не отваряйте вратата на печката, за да не спаднат еклерите. И още нещо. След като са готови не ги изваждайте веднага. Изключете фурната и ги оставете за още няколко минути вътре. 
  4. В тенджера сипете захарта и брашното, после налейте малко от млякото студеното мляко и разбъркайте докато получите гладка смес. Долейте и останалото мляко и сварете крема на ниска температура на котлона. Бъркайте непрекъснато докато крема се сгъсти. 
  5. Махнете от котлона и добавете ваниловия екстракт и маслото. Разбъркайте докато маслото се разтопи напълно в крема. 
  6. Изчакайте еклерите да изстинат добре. Разрежете ги внимателно през средата и ги напълнете с крем. 
  7. По желание може да залеете еклерите с шоколад или друга предпочитана от вас заливка. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар