понеделник, 21 октомври 2013 г.

Как да определим недостигът на витамини?


Как да определим недостигът на витамини?
 
През преходните сезони, когато слънцето ту препича, ту се крие зад облаците, много често се чувстваме унили и изморени. Работоспособността ни е под критичния минимум, а настроение нямаме никакво. Естествено отдаваме това неразположение на умора, липса на чист въздух, заседналия начин на живот,... А причината може да е много банална - липса на витамини. Не е нужно да си доктор, за да разбереш проблема. Достатъчно е да се вгледаш в себе си.
Обърнете внимание на някои типични симптоми, които ще "сигнализират" за съществуващ проблем
КОСАТА
Като начало погледнете косата си. Когато организма е здрав косата е силна и блестяща. Когато косата е суха, вяла, чуплива и "прилича на слама" това е категоричен признак, че имате недостиг на витамини.
Кожата на главата също може да дава сигнали. Ако тя е суха и ви сърби това е сигурен признак за липса на витамин Е, а ако по главата се появява дерматит - това говори или за липса на витамин А, или на витамини от В-групата.
Когато косата ви прекалено бързо се омазнява, може да се говори за липса на рибофлавин, а при засилен косопад - най-често става дума за недостиг на фолиева киселина или на витамин С. Пърхутът, говори за недостиг на витамив В6 и В12 или недостиг на ненаситени мастни киселини.
НОКТИТЕ
По-нататък погледнете ноктите си. Здравите нокти растат добре, имат равномерен цвят, гладки са, а кожата около тях е бледо-розова, без рани и напуквания. Когато ноктите ви са чупливи, разслояват се, имат жълтеникав цвят, можем да говорим за недостиг на витамин С. Беленето на кожата около нокътя също не е случайно - говори за липса на витамин А или витамин Е, а ако пръстите ви изтръпват трябва да се замислите за витамини от В-групата.
КОЖАТА
Най-вярното "огледало" на витаменния дефицит е кожата. Сухата кожа на лицето, както и преждевременното появяване на малки бръчици свидетелстват за липса на витамините А и Е, а така също и на никотинова киселина.
Мазната, лющеста се кожа говори за дефицит на витамин В2, а появата на акне и червени петна - дефицит на мастни киселини.
Ако често страдате от алергии и дерматити, значи имате проблем с витамините от група В и витамин Н (биотин). При липса на витамин Н по кожата могатда се появят тъмни, кафяви петна. Сърбящите кожни дерматити съчетани със сухота на кожата говорят за недостиг на витамини от В-групата, особено витамин В3 или В6, в съчетание с недостиг на йод.
ОЧИТЕ
При недостиг на витамини възникват проблеми и с очите. Най-често се проявява като световъртеж и поява на "звездички, пеперуди" пре очите. Особено при резки движения. Най-често причината е в дефицита на витамин D. При отслабване на нощното (когато лошо виждате и се ориентирате в тъмното) обикновено говорим за недостиг на витамин А. Чести признаци за подобен дефицит са и възпаленията на очите, усещането че "имаш пясък в очите", парене в очите - особено вечер, честа поява на ечемик на окото.
Има още много признаци за недостиг на витамини, с които по един или друг начин алармира организма:
- устните съхнат и се напукват;
- Намалява апетита;
- чести простуди, повишено кръвно налягане, отичане ва краката вечерно време;
- често главоболие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар