петък, 4 октомври 2013 г.

ГРИП ИЛИ ОВИ ?

За лекарите острите респираторни заболявания и грип са различни неща, за болните те са едно и също.
Всич­ки знаят, че ОРЗ - то­ва е ос­тра рес­пи­ра­тор­на ви­рус­на ин­фек­ция, т.е. за­бол­ява­не на ор­га­низ­ма, при­чи­не­но от мно­жес­тво ви­ру­си, пре­да­ва­ни по въз­душ­но-кап­ков път. Из­вес­тни са око­ло двес­та раз­но­вид­нос­ти на ви­ру­си­те, кои­то при­чин­яват ОРЗ. Но най-из­вес­тен е грип­ният ви­рус, кой­то ле­ка­ри­те и био­ло­зи­те от­делят от всич­ки ос­та­на­ли по­ра­ди мно­жес­тво­то са­мос­тоя­тел­ни ви­до­ве, из­мен­чи­вос­тта му и ха­рак­тер­но­то про­ти­ча­не на за­бол­ява­не­то. 

Как да се раз­гра­ни­чи гри­път от ос­та­на­ли­те ви­ру­си? 


На пър­во място, за раз­ли­ка от ОРЗ гри­път ви­на­ги за­поч­ва мъл­ние­нос­но. Бол­ни­те оби­кно­ве­но ви­на­ги мо­гат да по­со­чат точ­ния час, ко­га­то са се раз­бо­ле­ли.

На вто­ро място, тем­пе­ра­ту­ра­та и втри­са­не­то при оби­кно­ве­на­та прос­ту­да от­стъп­ват място на дру­ги неп­рия­тни сим­пто­ми, ка­то нап­ри­мер за­пу­шен нос и въз­па­ле­но гър­ло. Тем­пе­ра­ту­ра­та рядко над­ви­ша­ва 38,5. При гри­па всич­ко е точ­но об­рат­но­то: тем­пе­ра­ту­ра­та ви­на­ги е над 39, а пон­яко­га до­ри ска­ча и над 40 гра­ду­са. А оби­чай­ни­те сим­пто­ми на прос­ту­да­та са сла­бо из­ра­зе­ни.

Но с каш­ли­ца­та не е та­ка. При прос­ту­да каш­ли­ца­та се появ­ява още в на­ча­ло­то на за­бол­ява­не­то. Тя е рязка, су­ха и не е мно­го сил­на. При гри­па каш­ли­ца­та се появ­ява ед­ва на вто­рия или до­ри на тре­тия ден от на­ча­ло­то на за­бол­ява­не­то. 

Каш­ли­ца­та при гри­па е сил­на и из­то­щи­тел­на, чес­то прид­ру­же­на с бол­ка в гър­ди­те, кое­то се дъл­жи на то­ва, че грип­ният ви­рус “се за­сел­ва” в ли­га­ви­ца­та на тра­хея­та.

И тре­то, при гри­па е сил­но из­ра­зе­на ин­ток­си­ка­ция­та на ор­га­низ­ма, т.е. от­рав­янето му с вред­ни ве­щес­тва, кои­то се появ­яват по­ра­ди раз­па­да­не­то на ви­ру­си­те и на клет­ки­те, за­щи­та­ва­щи ор­га­низ­ма. 

Тръп­ки­те, оби­лно­то из­пот­ява­не, теж­ко­то гла­во­бо­лие, със­ре­до­то­че­но в об­лас­тта на че­ло­то и сле­поо­чие­то, бол­ки­те при дви­же­ние на очи­те, фо­то­фо­бия­та, вие­не­то на свят, бол­ки­те в мус­ку­ли­те и ста­ви­те - всич­ки те­зи сим­пто­ми са ти­пич­ни за гри­па.

Чет­вър­та осо­бе­ност - за­черв­ява­не на ко­нюн­кти­ва­та - вът­реш­на­та об­вив­ка на очи­те - мно­го чес­то е прид­ру­жа­ващ сим­птом на гри­па, а ако се поя­ви при прос­ту­да, по­каз­ва на­ли­чие­то на при­съе­ди­ни­ла се бак­те­риал­на ин­фек­ция.

Пос­ле­ден, пе­ти от­ли­чи­те­лен приз­нак - то­ва е ас­те­нич­ният син­дром. При про­с­ту­да­та, ос­та­вай­ки си в лег­ло­то ед­на сед­ми­ца, чо­век мо­же да во­ди нор­ма­лен жи­вот. 

След гри­па въз­ста­но­ви­тел­ният пе­риод мо­же да от­не­ме ме­сец. 

Не заб­ра­вяй­те, че то­ва, кое­то про­ща­ва прос­ту­да­та - не про­ща­ва гри­път!

От енциклопедията
ИСТОРИЯТА НА БОЛЕСТТА

Гри­път е тол­ко­ва стар, кол­ко­то ста­ро е и чо­ве­чес­тво­то.

За пър­ви път за та­зи ко­вар­на бо­лест спо­ме­на­ва Хи­пок­рат през 412 г. пр.Хр.

Ис­то­рия­та на грип­ни­те епи­де­мии за­поч­ва през 1173 го­ди­на, ко­га­то от грип в Ев­ро­па уми­ра­т някол­ко хил­яди чо­ве­ка.

Пър­ва­та пан­де­мия от грип, т.е. епи­де­мия, об­хва­на­ла някол­ко дър­жа­ви, е би­ла през 1580 г.

А най-из­вес­тна­та пан­де­мия е пе­чал­но про­чу­та­та “ис­пан­ка”, коя­то е вър­лу­ва­ла през 1918-1920 г. 
“Ис­пан­ка­та” е от­не­ла жи­во­та на по­ве­че от 40 ми­лио­на чо­ве­ка, а то­ва е 3 пъ­ти по­ве­че от жер­тви­те на Пър­ва­та све­тов­на вой­на.

Специалистите на “Доктор” съветват
КАК СЕ ЛЕКУВА ГРИПЪТ

Ос­та­не­те под до­ма­шен аре­ст 

Чес­то, не­за­ви­си­мо от ви­со­ка­та тем­пе­ра­ту­ра, сла­бос­тта и бол­ки­те в мус­ку­ли­те, ние пог­лъ­ща­ме оби­чай­ни­те ле­карс­тва и са­моот­вер­же­но про­дъл­жа­ва­ме да хо­дим на ра­бо­та. 

За­пом­не­те: 


Пър­ви­те ча­со­ве на бо­лес­тта са най-неп­ред­ска­зуе­ми. Из­ли­зай­ки от до­ма си с тем­пе­ра­ту­ра от 37 гра­ду­са, ще от­крие­те, че след два ча­са тя се е по­ви­ши­ла до че­ти­ри­де­сет - и ще трябва да се вър­не­те вкъ­щи. Не мис­ли­те за се­бе си? По­мис­ле­те за дру­ги­те. До­ка­за­но е, че еди­н бо­лен от грип чо­век, ако ких­не в мет­ро­то, ще за­ра­зи це­лия ва­гон, в кой­то със си­гур­ност има по­не ед­на бре­мен­на же­на и хо­ра, стра­да­щи от сър­деч­ни за­бол­ява­ния или ас­тма, към кои­то гри­път е осо­бе­но без­ми­лос­тен. 

Вкъ­щи - под ка­ран­ти­на! 
Ако има въз­мож­ност - доб­ре е бол­ният да ос­та­не в от­дел­на стая и да се хра­ни в от­дел­ни съ­до­ве. 

Сло­же­те чет­ка­та му за зъ­би в от­дел­на ча­ша. 

Про­ветр­явай­те чес­то по­ме­ще­ние­то, пе­рио­дич­но включ­вай­те йо­ни­за­тор или квар­цо­ва лам­па. 

Мий­те си ръ­це­те, пра­ве­те гар­га­ра на гър­ло­то с де­зин­фек­ци­ра­щи раз­тво­ри и пий­те про­ти­во­ви­рус­ни пре­па­ра­ти. То­ва ще ви по­мог­не да не се раз­бо­лее­те и вие са­ми­те. 

Не на ан­ти­био­ти­ци­те! 

Грип­ният ви­рус не е чувс­тви­те­лен към ан­ти­био­ти­ци­те. Ос­вен то­ва ан­ти­био­ти­ци­те уби­ва­т по­лез­ни­те мик­ро­би, кои­то за­щи­та­ват ор­га­низ­ма. Ако се раз­бо­лее­те от грип и за­поч­не­те “ле­че­ние­” с ан­ти­био­тик, най-мно­го да си до­ка­ра­те някоя дис­бак­те­рио­за.

Про­ти­во­ви­рус­ни­те пре­па­ра­ти мо­же зна­чи­тел­но да сък­ратят вре­ме­то на бо­лес­тта и да об­лек­чат про­ти­ча­не­то й. Важ­но е ви­на­ги да са ви подръ­ка, за да за­поч­не­те да ги взе­ма­те още през пър­вия ден на за­бол­ява­не­то.

КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ САМИ
Гри­път про­ти­ча поч­ти ви­на­ги по еди­н и съ­щи на­чин: сил­на тем­пе­ра­ту­ра, от­пад­на­лост, ин­ток­си­ка­ция, коя­то е прид­ру­же­на от фо­то­фо­бия, га­де­не и сла­бост. 

Доста е трудно да се пред­ви­ди как­ви ус­лож­не­ния от гри­па може да се проявят. Те мо­гат да бъ­дат мно­го раз­лич­ни - от ба­на­лен си­ну­зит, оти­т, брон­хит - до пнев­мо­ния, мио­кар­дит и пие­ло­неф­рит.

Впро­чем повечето фатални случаи след грип не са при­чи­не­ни от него, а име­нно от ус­лож­не­нията му. Са­мо ле­карят мо­же да от­крие нав­ре­ме те­зи ус­лож­не­ния и да пред­пи­ше съот­вет­но­то ле­че­ние. 

Ето за­що не от­ла­гай­те по­се­ще­ние­то при лич­ния си ле­кар още при пър­ви­те сим­пто­ми.

Не бър­зай­те да смък­ва­те тем­пе­ра­ту­ра­та! 

По­ви­ша­ва­не­то на тем­пе­ра­ту­ра­та е за­щит­на реак­ция на ор­га­низ­ма в от­го­вор на ата­ку­ва­ща­та го ин­фек­ция. Тем­пе­ра­ту­ра­та трябва да се сваля ед­ва ко­га­то над­ви­ши 39 гра­ду­са. 

Ед­на от опа­снос­ти­те, произ­ти­ча­ща от по­ви­ша­ва­не­то на тем­пе­ра­ту­ра­та, е де­хид­ра­та­ция. За­то­ва не заб­равяй­те да пие­те мно­го теч­нос­ти - трябва да са топ­ли на­пит­ки, но не и го­ре­щи. 

Най-под­ход­ящи за слу­чая са:

- Нас­той­ка от шип­ка с мед - има мно­го ви­та­мин С, кой­то пред­паз­ва и ре­ге­не­ри­ра клет­ки­те, ка­то по то­зи на­чин доп­ри­нася за по-бър­зо­то въз­ста­нов­ява­не.

- Ком­по­тът от ли­мо­ни и ца­риг­рад­ско гроз­де - жи­вият­ ви­та­мин С в те­зи на­пит­ки не е мно­го, но ки­се­ла­та сре­да не поз­вол­ява на бак­те­рии­те да се раз­мно­жа­ват.

- Ки­се­ло­то мляко и дру­ги­те млеч­ни про­дук­ти - по­лез­ни­те бак­те­рии от­го­варят за иму­ни­те­та и ус­той­чи­вос­тта на ор­га­низ­ма към раз­лич­ни ин­фек­ции. 

Топ­ло­то оде­яло 

При ви­со­ка тем­пе­ра­ту­ра са заб­ра­не­ни всич­ки сгрява­щи про­це­ду­ри - ва­ни, грей­ки и т.н. Ако има­те ви­со­ка тем­пе­ра­ту­ра и втри­са­не - мо­же да ви по­мог­нат топ­ла­та пи­жа­ма, въл­не­ни­те чо­ра­пи и пух­ка­во­то оде­яло. Ако се из­по­ти­те - задължително се преоб­ле­че­те и сме­не­те чар­ша­фи­те. 

Не бързайте да ставате от леглото! 

Гла­ва­та ви се вър­ти, кръв­но­то нал­яга­не ска­ча, няма­те апе­ти­т, очи­те не се зат­варят: “а­с­те­нич­ният син­дром”, или по-прос­то ка­за­но, умо­ра­та, ос­та­ва дъл­го след ка­то сме оз­дра­ве­ли. Ос­нов­но­то в то­зи мо­мент, как­то каз­ват ле­ка­ри­те, е да не на­ру­ши­те легловия ре­жим на ле­че­ние. 

Проб­ле­мът е в то­ва, че грип­ният ви­рус из­веж­да от строя клет­ки­те-мак­ро­фа­ги, ка­то по то­зи на­чин се от­варят вра­ти­те за дру­ги ин­фек­ции. Ра­бо­та­та при всич­ки слу­чаи няма да е ефикасна в то­ва със­тоя­ние, но ако из­бър­за­те, мо­же да ви по­ва­ли “в­то­ра­та въл­на” на бо­лес­тта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар