вторник, 22 октомври 2013 г.

КАК ДА ЗАЩИТИМ ДОМА СИ ОТ КРАЖБИ?

Все повече застрахователи предлагат застраховка за кражба чрез техническо средство


Безспорно много са начините да защитите дома си от кражба. През периода на така наречения преход на българите ни се  наложи да бъдем изключително изобретателни  - от добре подготвени кучета пазачи до охранителни камери, портиери, бдителни съседи, видеонаблюдение и аларми.
Някак си крадците винаги бяха една крачка пред нас. Допълнителен вариант за една друга сигурност за Вашия дом е застраховка Домашно имущество с включени покрития на риска кражба чрез взлом или кражба чрез технически средства. 
Стандартната застраховка Домашно имущество, покрива основни рискове като: пожар, мълния, природни бедствия, експлозия, земетресение и т.н. По желание на клиента може да се добавят и различни допълнителни рискове като: късо съединение, токов удар, свличане и срутване на земни пластове, вандализъм, кражба чрез взлом или опит за такава, кражба чрез използване на техническо средство. 
Преди няколко години застраховката срещу кражба при повечето застрахователи покриваше само риска от кражба чрез взлом. От известно време обаче повечето застрахователни компании предлагат и риск от кражба чрез използване на техническо средство.
Най-общо каква е разликата между двата риска? 
Разбирането за кражба чрез взлом по смисъла на Наказателнопроцесуалния кодекс в най-опростен вид преставлява „отнемане на чужда движима вещ от владението на другиго без неговото съгласие и с цел противозаконно да се присвои, като е проникнато чрез разрушаване, повреждане или подкопаване на здраво направени прегради за защита на имуществото”, или казано по друг начин, трябва да има следи от това, че крадецът е влязъл насилствено в сградата. 
Под кражба чрез използване на техническо средство се разбира следното: „ отнемане на чужда движима вещ от владението на другиго без негово съгласие и с цел противозаконно да се присвои като е ползван предмет, създаден от човек, без който деянието не би могло да бъде довършено или довършването му би било затруднено”, т.е ако някой проникне в дома ви с шперц, подправен ключ или чрез ползването на други фини техники и ако нямате покритие на риска кражба чрез техническо средство, няма да получите обезщетение.
Допълнителното включване на риска от кражба чрез използване на техническо средство не оскъпява значително годишната премия на застраховка Домашно имущество. В зависимост от това каква е реалната стойност на имуществото, което клиентът застрахова в Дженерали Застраховане премиите варират от 20 лв до 500 лв за тези с големи застрахователни суми. Допълнително договаряне на риска кражба чрез техническо средство оскъпява премията с от 10 до 50%. 
Не бива да забравяте, че има няколко действия, които следва да предприемете, ако за съжаление откриете, че жилището Ви е било ограбено и имате застраховка срещу кражба. На първо място не се опитвайте по никакъв начин да отстранявате последствията от обира, независимо дали става въпрос за кражба чрез взлом или чрез използването на технически средства.
След като се обадите на полицията е необходимо да уведомите и Вашия застраховател в срок 24 часа след узнаването на събитието. Застрахователят ще Ви предостави подробни инструкции как да процедирате по-нататък, така че да не заличите следите. Най-често в подобни ситуации полицията извършва оглед и след това представител на застрахователната компания във Ваше присъствие проверява жилището и прави подробен опис. 
източник:dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар