вторник, 22 октомври 2013 г.

КАКВИ ВРЕДИ НОСИ БУТИЛИРАНАТА ВОДА?


Германски учени публикуваха тази година изследване, целящо да хвърли светлина върху обвиненията, че бутилираната вода предизвиква ендокринни нарушения. Ендокринните жлези и отделяните от тях хормони с вътрешна секреция участват в контрола и модулирането на почти всички жизнени процеси в човешкото тяло.
Чрез фина масспектрометрия и други съвременни методи, учените установяват наличието на DEFH в 18 от 20-те най-популярни марки бутилирана вода.
DEHF e акроним за съединението ди(2-етилхексил) фумарат и е представител на групата ендокрин-разстройващи препарати –EРП. ЕРП взаимодействат с хормоналната система на човешкото тяло, като засега доказано увреждат половата система, а вредата им върху мозъка и нервната система все още не енито доказана, нито отхвърлена. Към ЕРП спадат още бисфенол-А и фталатите – органични съединения, които наподобяват половите хормони на човешкото тяло.
Екипът от Goethe University воден от д-р Мартин Вагнер, намира 24 520 различни химикала в бутилираната вода, като стотици от тях, включително DEHF, попадат в нея при контакт с пластмасовите бутилки.
Засега е известно замърсяването с DEHF, но учените са категорични, че това съединение има само антиестрогенни свойства, но опасните за здравето бутилирани продукти имат и ясно изразена антиандрогенна активност – потискат не само женските полови хормони, но и мъжките. Това означава, че има още поне едно вредно съединение, което произлиза от контакта на минералната вода с пластмасовите шишета. Засега, д-р Вагнер и екипът му не смеят и да предполагат кое от всички 24 519 останали съединения е токсично и дали е само едно.
Макар да е рано тези молекули да бъдат обвинени в значимо увреждане на човешкото здраве, тяхната наличност и зловредност е неоспорима. Изследването хвърля светлина върху тема, вълнуваща милиони европейски потребители – безопасни ли са пластмасовите бутилки и контейнери? Нови изследвания от последните години, трупат все повече и повече данни за вредата от употребата им, като десетките хиляди неизследвани все още вещества, които те отделят, не крият обещание за дълголетие и добро здраве, споделя д-р Вагнер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар