петък, 20 ноември 2015 г.

ОПЕРАЦИЯ "ПЛЮШЕНО МЕЧЕ" - ЕДИН ДАРИТЕЛ, ЕДНО ДЕТЕ, ЕДИН НОВ ПОДАРЪК - ХИЛЯДИ ГРЕЙНАЛИ УСМИВКИ

Операция ''Плюшено мече'' е доброволческа инициатива, която поставя скромното си
начало през 2007 година с един дом за деца в неравностойно положение в гр. Бургас. Главната инициаторка е Михаела Стойкова, която малко по малко, с помощта на доброволци, дарители и съмишленици  превръща това вълшебство в реалност и във все по-мащабна кампания. Идеята е да се дарява това, от което има нужда конкретния Дом и дете, а не пари и кой каквото има в излишък и най-важното  е, че се даряват НОВИ неща, опаковани за подарък. Така дарителството от анонимно се превръща в нещо много лично.


"...Тази година ''Плюшено мече'' навършва цели 8 години и за пръв път благотворителната кампания ще обгърне цяла България ! За тази цел работят 28 екипа, разделени по области в страната.
Ще се посещават институции като Домове за деца лишени от родителска грижа, центрове за настаняване от семеен тип, дневни центрове за деца с увреждания, дом ''майка и дете'' и SOS селища. За тази година имаме над 200 институции, които да зарадваме.
Как функционираме? Принципът е лесен: Всяко дете от институция пише писмо до Дядо Коледа, в което споделя какво би искало да получи за Коледа. Списъците с желаните от тях подаръци се публикуват на фейсбук страницата на доброволческата инициатива, като всяка област от страната има собствена фейсбук страница, за улеснение на дарителите и на организационната работа като цяло.
Всеки дарител избира за кое дете ще закупи подарък, опакова го красиво, надписва го и го предава в пункта за съответния град. 
Операция ''Плюшено Мече'' от 3 години работи изцяло само с нови подаръци и дарения (изключение правим само за скъпа техника и оборудване).
Ние не събираме пари, всеки наш дарител сам купува и изпраща подаръка за даденото дете. Подаръците трябва да са прилежно опаковани и надписани с името на детето, годините, дома и областта. Всеки изявил желание може да присъства на подаряването на подаръците по домовете. Ние от инициативата държим да не правим дарения само по Коледа. За това държим да даряваме и на институциите материали, пособия, уреди и консумативи, които биха улеснили живота на децата в дома и през годината.
Целта е не само децата да получат подаръци, но и да бъдат зарадвани, да почувстват атмосферата на празниците, да се запознаем с тях и да общуваме заедно..."

Няма коментари:

Публикуване на коментар