сряда, 25 ноември 2015 г.

НОНИ Е НАЙ-НОВОТО ОТКРИТИЕ

“Кралица на плодовете” или „древният аспирин” така е известно едно странно растение от Малайзия.
Morinda Citrifolia или просто Нони е вечно зелено дърво-храст, което расте до височина 8 m. Среща се главно в южната част на Тихия океан (Таити) и в Малайзия, тъй като се адаптира добре към климата там. То има големи, тъмно зелени, елипсовидни, пълзящи листа и малки бели цветчета. Плодовете му имат зеленокафяв цвят, вкусът е горчиво-солен, а мирисът - остър и неприятен. Наричат го още индийската черница.
Нони е мощен антиоксидант познат като средство за лечение на Островите в Тихия океан повече от 2000 години. Използвал се е като лекарство и профилактично средство срещу развитие на различни заболявания.
На растението се приписват отлични своиства като имуностимулиращи , кардиотонични, подпомагане на храносмилателната система, болкоуспокояващо действие, нормализиране на инсулина и нивото на кръвната захар, подобряване на кръвното налягане, благотворно въздействие особено при алергии, кандидоза и ревматизъм и най-вече антираково действие. Нони притежава наистина уникални свойства, съчетанието на които не се намират в такава концентрация в никой друг известен зеленчук или плод на земята. 
Отношението към нони се променя изцяло в западното общество от 1993 г. насам, когато учените откриват, че в него се съдържа противораковия компонент дамнакантал , подобряващ работата на клетките и потискащ растежа на туморните клетки. Наистина уникално откритие и не само това. Най-общо Нони притежава антибактериално, противовъзпалително и антираково действие.
Екстрактът от растението съдържа 18 различни аминокиселини и ензими, задоволяващи дневните потребности на организма. Нони е богат на витамини (А и С, витамин В3 (ниацин))и минерали (натрий, калий, желязо манган и магнезий). Изключителен антиоксидант. Витамините и минералите заедно спомагат за нормализиране на клетъчните процеси, подобряване на метаболизма и активиране на защитните механизми на организма срещу възпаления. Нони съдържа също аминокиселини, които са основните градивни единици на протеините. Освен това нони е богато на фитохимикали, лигнани, олиго- и полизахариди, флавоноиди, иридоиди, ненаситени мастни киселини, скополетин, катехин, бета-ситостерол, дамнакантал и алкалоиди. Наистина супер растение. Подпомага и подобрява функциите на организма, като едновременно с това подтиска и спира вредните процеси. Засилва и възстановява цялостната имунна защита на човека, регулира съня, помага при неврози, депресии и хронична умора.
 
Екстрактът от Нони може да се приема от всеки. Може да се приема заедно с други добавки към храната, включително и с лекарства, но би трябвало да се направи интервал от поне половин час. Не се наблюдава предозиране и може да се употребява в дълъг период от време, като хранителна добавка за поддържане на добрия тонус на организма.

Източник http://www.webbukvar.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар