понеделник, 21 октомври 2013 г.

ЗДРАВОСЛОВНИ МАЗНИНИ ЗА ГОТВЕНЕ

Общото схващане, че мазнините вредят на здравето се приема много крайно. Някои мазнини са полезни и необходими за организма. Те доставят енергия и го предпазват при резки климатични промени.
Редица проучвания показват, че мазнините са важен фактор за набавяне на витамин А, D и E и са жизнено необходими хранителни вещества за добрата и редовна метаболитна функция и растеж.
За да поддържате добро здравословно и физическо състояние, трябва да избирате подходящите мазнини при готвене и овкусяване.
Зехтинът Extra Virgin е богат на мононенаситени мазнини, изключително полезни за сърцето. Зехтинът съдържа и антиоксиданти и полифеноли. Те са необходими на организма в борбата с нестабилни молекули - свободни радикали, атакуващи клетката по различен начин.
Колкото по-пресен е продуктът, толкова по-висококачествен е, особено за антиоксидантната му активност.
Рапичното масло е друг вид мазнина с ниски нива на наситени мазнини, но високи нива на моно-и полиненаситени мазнини. Маслото няма силен и натрапчив аромат, което го прави предпочитана мазнина за редица ароматни гозби.
Изключително дълготрайно е, годно за употреба, дори и след известно време след закупуването му.
Лененото масло освен като мазнина за готвене е изключително полезно и като дресинг за салати, сосове и др. Маслото има приятен аромат, но много кратък срок на годност. Консумацията му доставя на организма важни мастни киселини и хранителни вещества. Проучвания показват, че лененото масло е полезно и за сърцето.
Някои съвременни изследвания показват, че употребата на ленено масло може да намали риска от инсулт с до 37%, а само една лъжица от него в дългосрочен план понижава кръвното налягане с 10 единици при хипертониците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар