сряда, 23 октомври 2013 г.

ЕДНА ЧЕТВЪРТ ОТ РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРКИ СА БЕДНИ

КНСБ твърди в изследване, че това е заради по-ниските им заплати

Повече от 23% от жените у нас живеят в бедност, докато през 2006 г. този процент е бил 19,3.
Това се посочва в доклад на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, посветен на пазара на труда и жените.
В изследването е посочено, че ниският социално-икономически статус на жените е следствие на по-ниските им трудови доходи и по-неблагоприятните позиции на работното място.
Това дава основание да се говори за феминизация на бедността, която в последните години се задълбочава по обхват, се посочва още в доклада.
Според синдиката относителният дял на нископлатените работници представлява една трета от всички наети на трудовия пазар у нас. Около две трети от тях пък са жени, чиито заплати са до 75 на сто по-ниски от размера на средната работна заплата за страната (към март 2012 г.).
Проблемът с бедността при жените е явен и при пенсионерите - равнището на бедност на жени над 60-годишна възраст е 32,4 на сто, докато при мъжете то е 20,8%, допълват от КНСБ.
Тревожните данни бяха представени на 14-та международна синдикална женска конференция, която се провежда в столицата.
На форума вицепрезидентът Маргарита Попова апелира за обединение на силния женския дух и за подкрепа на българската държава в усилията за справяне с миграционния  натиск.
"Усилията за постигане на равни права за жените на трудовия пазар и в социален план продължават вече десетилетие. Напредък има, но темповете не винаги са желаните. Въпреки промените в ЕС жените са оценени по-ниско на трудовия пазар от своите колеги мъже", коментира на свой ред кметът на София Йорданка Фандъкова.
dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар