събота, 19 октомври 2013 г.

ГЛАВОБОЛИЕ ПРЕДИ ЦИКЪЛ

Момчетата и момичетата страдат в еднаква степен от главоболие преди пубертета. Но щом навлязат в тази възраст и започне отделянето на полови хормони, мигрената започва да поразява повече момичетата.

А в зряла възраст най-малко два пъти повече жени, отколкото мъже, изпитват тормоза на това болестно състояние, което може да отрови живота на страдащия.

Десетилетия наред хората се опитват да си обяснят това различие. Мнозина професионалисти погрешно го отдават на крайни състояния като нервните пренапрежения, сексуалните конфликти или дълбоките емоционални проблеми, които според тях са по-характерни за. жените, отколкото за мъжете. Но тъй като през последните години неврохимията на половите хормони и мигрената става все по-ясна, може да се намери едно добро обяснение от биологична гледна точка на това явление.

Поне при 60 процента от жените главоболието често е предизвикано от промяна в количеството на половите хормони, които или се отделят по естествен път в организма, или се приемат чрез медикаменти с лечебна цел или като средство против забременяване. 
Мигрената обикновено започва точно преди началото на менструалния цикъл, понякога и по средата, или още по-често настъпва в периода на овулацията. Най-новите изследвания със сигурност доказват, че главоболието и симптомите, които често го съпътстват - повдигане, лошо настроение и свръхчувствителност към светлина и шум, се предизвикват от рязко спадане на количеството на естрогена в организма. 
Жените, които страдат от синдрома, наречен менструална мигрена, често се оплакват от менструални смущения. 

„Жените не си ги измислят тези главоболия, те не са психически или психосоматични явления — казва доктор Стивън Силбърстън, невролог от Филаделфия. - Главоболието е резултат от реални биохимични промени в мозъка." За съжаление, добавя той, повечето лекари и невролози не са добре осведомени за менструалната мигрена и за това какво може да се направи за нейното лечение или предотвратяване. 

Средно при една от всеки седем жени, страдащи от мигрена, главоболието настъпва само във връзка с менструалния цикъл или при лечение с полови хормони. То може и да не настъпва при всеки цикъл, но винаги е свързано с промени в количеството на хормоните. При повечето жени обаче с менструална мигрена главоболието може да бъде причинено и от други фактори като храната, алкохола, нередовното хранене, лоша хигиена на съня или стресове. 
При повечето жени главоболието изчезва с настъпването на бременност, когато количеството на естрогена в кръвта е постоянно високо - до раждането. 
Менопаузата може да сложи край на главоболието, но понякога след спиране на менструацията нещата могат и да се влошат. 
Употребата на хапчета против забременяване, съдържащи естроген, само през една част от месеца може да предизвика мигрена. Хормоналното лечение след менопаузата също може да влоши картината. 
Естрогенът влияе на действието на серотонина, който пък по неврохимичен път влияе на настроението, на дейността на клетките в мозъчния център, свързан с повръщането, и може да предизвика възпаление на кръвоносни съдове в мозъка. 
Серотонинът влияе върху отделянето на ендорфини - съединения от вида на опиатите, които се отделят по естествен път в организма. 
При менструална мигрена е възможно да има недостиг на ендорфин и, което подсказва, че главоболието или някои от симптомите му може би произтичат от пониженото отделяне на тези опиати. 
В такива случаи спортът и физическите упражнения са много полезни, тъй като се стимулира естественото отделяне на ендорфини.

източник: zdrave.rozali.com 

Няма коментари:

Публикуване на коментар