събота, 19 октомври 2013 г.

ГОДЖИ БЕРИ - СУПЕР ХРАНА ИЛИ ПРОСТО ЯДКИ

Рекламирани като суперхрана, плодовете на Lycium barbarum са познати още под името мерджан, лициум и вълче грозде. Ще срещнете годжи бери във всеки биомагазин и навсякъде ще прочетете колко са полезни тези плодчета, наричани как ли не: "Чудото на Хималаите", тайната на дълголетието, вълшебен плод на младостта... Но да оставим настрана хвалбите и да погледнем отвъд тях: какви са действителните ползи от годжи бери?

Произход и история на годжи бери
Годжи бери представляват ярко оранжево-червени, елипсовидни плодчета с размер между 1-2 см. Броят на семената във всяко плодче варира според сорта или размера им между 10-60 малки жълти семенца. Плодовете зреят от юли до октомври в северното полукълбо.

Латинското наименование на годжи бери (Lycium) идва от древната южна анадолска област Ликия, а във фармакологията се обозначава като Lycii fructus.

Едно от популярните му названия е вълче грозде, като корените на това име не са известни, но се допуска объркване с оригиналното название и гръцката дума за вълк ("lycos").

В англоезичния свят името "годжи бери" се използва от началото на XXI век.

Предполага се, че това име е със същия корен като персийската дума gojeh, която означава дребни плодчета.

Годжи бери расте в Югоизточна Европа и Азия. Често на пазара за здравословни храни по света ще го намерите под името тибетско или хималайско годжи, макар че тези имена не са пряко свързани с местата, на които вирее най-широко.

По-голямата част от реколтата годжи бери идва от северните части на централен Китай и от западен Китай, където растенията виреят в огромни плантации. През последните години самият плод, сок и множеството му производни (изсушени плодове, пюрета, семена и т.н.), са силно на почит сред търсачите на полезна и лековита храна.



Хранителни свойства и съдържание на полезни вещества в годжи бери
Смята се, че годжи бери съдържат следните хранителни съставки:

6 основни витамина;
11 основни елемента;
22 минерала;
18 аминокиселини;
8 полизахариди;
6 монозахариди;
5 ненаситени мастни киселини (алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли);
5 каротеноиди, включително бета каротен, лутеин и др.;
много фенолни пигменти (антиоксиданти).
Открито е също, че плодовете съдържат:

калций - 112 мг/100 г;
калий - 1130 мг/100 г;
желязо - 9 мг/100 г;
цинк 2 мг/100 г;
селен - 50 мкг/100 г;
рибофлавин - 1,3 мг/100 г;
витамин С - между 29 и 148 мг/100 г.
В годжи бери се съдържат и много фитохимикали, като:

бета каротин: 7 мг за 100 г сушени плодове;
зеаксантин - до 200 мг на 100 г сушени плодове;
полизахариди: до 31% от теглото на пулпата.
Здравословни ползи от консумацията на годжи бери
Една от ключовите роли на зеаксантина е предпазването на ретината на окото чрез абсорбция на синята светлина и действието му като антиоксидант. Смята се, че увеличеният прием на храни, съдържащи зеантаксин може да намали риска от развитие на макулна дегенерация в по-късна възраст.

Ефектът от годжи бери е тестван досега върху хора само в две публикувани изследвания. Китайско изследване, публикувано през 1994 твърди, че 79 души, болни от рак, са с подобрени показатели, след като годжи бери са били добавени към диетата им.

Съществуват няколко лабораторни изследвания, които показват, че съдържащите се в годжи бери антиоксиданти могат да предотвратят растежа на раковите клетки, да намалят червените кръвни клетки и глюкозата, както и да свалят нивата на холестерол. Но това още не означава, че годжи бери ще имат същия ефект, когато се консумират под формата на сок или чай.

Различни изследвания сочат, че консумацията на всякакъв тип дребни плодове, като сини и червени боровинки, акай бери, ягоди и т.н. предлага несъмнени здравословни ползи. Вероятно това се дължи на факта, че този вид плодове са богати на антиоксиданти и други полезни вещества. Годжи бери също така съдържат големи количества витамин А.

Някои изследвания върху качествата на годжи бери намират, че сокът от тези плодове подобрява менталното здраве и общото състояние на организма, действа успокояващо и усилва спортните резултати, чувството на щастие и качеството на съня. Това обаче са първоначални изследвания, които се нуждаят от по-сериозни потвърждения, преди да се направят окончателни изводи от тях.

Въпреки че годжи бери са силен източник на антиоксиданти, все още не е ясно какви са техните предимства в сравнение с тези на други подобни плодове. Изследователите все още не знаят със сигурност дали ползите от годжи бери имат същите ползи за здравето като боровинките, например.

Традиционно се смята, че годжи бери имат големи ползи като адаптоген и спомагат за удължаване на живота, засилване на имунитета и силата на организма, приписва им се полезно действие и по отношение на сексуалната потентност. Повечето от тези ползи обаче остават непотвърдени, и засега са само част от ореола на дребните плодчета като "суперхрана".

Възможни странични ефекти
Възможни са реакции при употребата на годжи бери заедно с определени билки или вещества, чиято цел е разреждане на кръвта. Също така има вероятност годжи бери да повлияват действието на лекарства за диабет и кръвно налягане. Избягвайте ги също при диария, газове и подуване на корема.

Когато се консумират умерено, не се наблюдават странични ефекти. Все пак, преди да включите годжи бери в хранителния си режим, обсъдете въпроса с личния си лекар или със специалист по хранене.



Как да консумираме годжи бери?
Като храна, сушените плодове на вълчето грозде традиционно се обработват преди консумация. Често сушените берита се добавят към оризови ястия, желета, в комбинация с пилешко или свинско месо, зеленчуци, както и заедно с други растения, като див ямс, цикория и други. Плодовете също могат да бъдат сварявани като билков чай, често в комбинация с цвят от хризантема или червена жожоба, или може да ги срещнете в някои опаковки чай, най-вече пу-ерх.

Годжи бери могат да се консумират и съвсем самостоятелно, без да се комбинират с други храни, или като добавка към мюсли, кексове и сладкиши. И един съвет: сушените ядки от годжи бери имат по-скоро нагарчащ вкус. Ако не са ви приятни в това състояние, препоръчвам ви да ги накиснете във вода за известно време и да ги консумирате след като набъбнат. Често това подобрява значително техните вкусови качества, а отделно от това помага да се изчистят отчасти от остатъците от пестициди и фунгициди, използвани при отглеждането на плодовете.

В заключение
Въпреки че в момента годжи бери се радват на огромна популярност навсякъде по света, имайте едно наум за техните ползи като суперхрана, предвид факта, че към 2013-та години широко рекламираните им от традиционната медицина полезни качества за здравето остават научно непотвърдени. Разбира се, ако просто харесвате техния вкус, няма нищо лошо да продължите да ги консумирате с мярка, въпреки сравнително високата им пазарна цена.

Използвани източници

Goji Berries - Health Benefits, Common Uses, Side Effects & More
Health Benefits of Goji Berries
Health Benefits of Goji Berries: Can They Boost Your Energy Level?
The Goji Berry Story

Няма коментари:

Публикуване на коментар