понеделник, 21 октомври 2013 г.

ДИЕТА ПРИ БОЛНИ БЪБРЕЦИ

Разумният избор на продукти и начините на тяхното приготвяне и овкусяване са един от ключовите елементи за облекчаване на болезнените състояния
Бъбреците са една от "пречиствателните станции" на тялото. Нарушените им функции могат да доведат до отравяне на организма, поради невъзможността за изхвърляне на токсините. Продължителното протичане на болестта нарушава нормалната дейност на бъбреците и може да доведе до опасната хронична бъбречна недостатъчност. 
Основните правила, които хората с проблемни бъбреци трябва да спазват са:
- Безсолни ястия;
- Хранене с малки порции поне по 5 пъти дневно;
- Наблягане основно на плодове, пресни салати и зеленчуци (не се препоръчват само зеленчуците, съдържащи голямо количество етерични масла);
- Избягване на пикантни храни;
- Избягване на пържени храни;
- Избягване на тлъсти меса.
 Препоръчително е храната да се приготвя само чрез варене, печене и задушаване. Особено полезни за бъбреците са храните, богати на витамините С и А. Боровинките са едни от най-добрите природни лекове срещу проблемите с бъбреците. Сред зеленчуците най-полезни за бъбреците са: картофи (печени), цветно зеле, моркови, тиква, тиквички и краставици. Наблягайте повече на зеленчукови и млечни супи. Киселото мляко е сред задължителните елементи на менюто. Позволените меса са пиле, риба и заек. Овкусявайте ястията си със зехтин. 
Противопоказни за бъбречноболните са следните продукти: зелен лук, кромид лук, ряпа, репички, целина, аспержи, киселец и спанак. Тези растения са с високо съдържание на етерични масла. Хората, страдащи от проблеми с бъбреците, трябва да се откажат от мазните меса, сред които свинското, телешкото и овнешкото. Специалисти-диетолози са на мнение, че при сериозни проблеми месото трябва да бъде изключено. Врагове на заболелите бъбреци са още лютите храни, газираните напитки, прекаляването с кафе и шоколад. Алкохолът също трябва да бъде ограничен. 
Препоръчително е още на всеки 10 дена да се правят разтоварващ ден, по време на който да се консумират само плодове, картофи и ориз. Консултирайте се с личния си лекар относно спецификите на диетата ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар