сряда, 23 октомври 2013 г.

ПЕПЕЛНИЦИТЕ ВСЕ ПО-БЛИЗО ДО КРЪЧМИТЕ

Падането на забраната за дима мина на първо четене в комисия в НС

С откровения кой депутат пуши и ръкопляскания след емоционални изказвания протече заседанието на икономическата комисия в НС по промените в Закона за здравето, свързани с либерализация на забраната за пушене на закрито.
След около час и половина дебати народните представители от комисията одобриха на първо четене промените с 8 гласа „за“, 4 „против“ и 1 въздържал се.
Всеки от гостите, взели думата, „дръпна чергата към себе си“ в защита на своя интерес или организация. Депутатите, защитаващи забраната, излязоха със здравни аргументи, а тези, подкрепящи облекчаване на режима, изтъкнаха тежкото положение на ресторантьорите от въвеждането й.
Българинът обича като седне на трапезата, да хапне, да пийне и да запали по една цигара, аргументира промените един от вносителите Спас Панчев от "Коалиция за България".
За съжаление нямаме навика да излезем навън, а и няма осигурени места, излизайки от ресторанта, да изпушиш по цигара и да се върнеш, заяви Панчев. Той уточни, че вносителите не искат да се промени законодателството в онази му част, която касае детски заведения, училища, болници, закрити спортни съоръжения.
Законопроектът предлага собствениците на заведения с площ по-малка от 70 кв. м да избират дали да се пуши в цялото заведение, а за по-големите заведения - да има възможност за обособяване на отделни помещения за пушене, както беше при стария режим.
Панчев изтъкна, че това е един от най-вредните навици, но акцентира и на правото на избор. По думите му стотици български заведения и ресторанти са затворили врати най-вече поради факта, че в тях не влизат „основните клиенти – пушачите“.
Той изтъкна още, че пълната забраната не е постигнала търсения ефект и подкрепи това с данни, че продажбите на цигари са се увеличили и 3.5 млн. българи пушат.
Това е закон за здравето, а не за насърчаване на малкия и средния бизнес, контрира Александър Ненков от ГЕРБ. Според него дори 0.001 % от българите да са се отказали от вредния навик, законът, приет в предишния мандат, е постигнал целта си. Неслучайно водеща е здравната, а не нашата комисия. Със сигурност има влияние върху бизнеса, но не бизнесът е жизненоважен, каза още той.
Очаквано Министерството на здравеопазването в лицето на зам.-министър Бойко Пенков остана на позицията, че тютюнопушенето е вредна привичка за здравето на хората и не подкрепи промените.
Министерството на икономиката и енергетиката защити противоположната позиция. Зам.-министър Бранимир Ботев посочи, че след забраната консумацията на цигари се е повишила с 8%, а практиката показвала, че пълната забрана води до разцвет на сивия сектор.
Ботев каза още, че в анкети чуждестранните туристи изтъкват като проблем не пушенето, а инфраструктурата, шума и недобрата хигиена у нас.
Промяната на режима обаче все пак се оказа проблем за туристическия бизнес. Румен Драганов от Националния борд по туризъм заяви, че няма време закупилите пакети за почивки през зимния и летния сезон да бъдат предупредени. Изминалото лято 2013 по думите му е много успешно за бизнеса, което показва, че пълната забрана ни най-малко не е ударила приходите на туризма.
Маша Гавраилова от „Коалиция за живот без тютюнев дим“ заяви, че с пълната забрана за пушене на закрито е излязло на преден план качеството на услугата. Тютюнопушенето не е основното в тези заведения, а храненето и развлеченията, беше категорична тя.
Приетата забрана не сработи, смята Корнелия Нинова от Коалиция за България. Пушачите не намаляха и с увеличаване на акциза на цигарите се увеличи контрабандата, аргументира се тя. Нинова също защити правото на избор и смята да подкрепи промените и в пленарна зала.
Колегата й Петър Кънев също подкрепи либерализацията с думите, че българският бизнес иска предсказуемост и вече е инвестирал в зали за пушачи и вентилация. В пленарна зала червените депутати ще гласуват по съвест, стана ясно още на заседанието на икономическата комисия.
Владислав Горанов от ГЕРБ ще гласува против. Той допълни, че вероятно това ще направи и цялата ПГ на ГЕРБ.
Не приемам това да е първият законопроект, който да показва отношението на управляващите към стимулирането на бизнеса. Не може да се прави икономическа стратегия на база на вредните навици на хората, противоестествено е, беше категоричен той. По думите му има вредни навици, от които човек е слаб да се предпази сам.
Щом като е толкова вредно, защо не атакувате тютюневите монополи, а нас, попита председателят на асоциацията на ресторантьорите в София Атанас Димитров. Нека да не се продават цигари в България, за 3 години ще решите проблема, предложи той.
В подкрепа на тезата си бизнесът цитира данни на НСИ, според които оборотите на заведенията за второто тримесечие са паднали с 16%, а заетите в сектора вече са с 15 000 по-малко.
Предстои промените да бъдат разгледани и в здравната комисия към парламента.
Автор: Веселина Иванова dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар