сряда, 16 октомври 2013 г.

ДА СЕ НАУЧИМ ДА ЦЕНИМ...ТЪЩАТА

Зад всеки успял мъж стои възхитената му жена и изумената тъща. Това е само един от многобройните вицове за онази емблематична личност, която си съперничи със свекървата като страшилище за младото семейство. Подсказва го дори паметникът на тъщата, издигнат в руския град Тула - динозавър. Но вече е научно доказано, че тъщата е полезна.
При това не само като безплатна бавачка на децата. Изследователи от университета "Дийкин" в Австралия установиха, че съпрузите, които по-често контактуват с тъщата и свекървата, са по-щастливи.
Д-р Мелиса Уейнбърг коментира, че те се възползват от два източника на майчина подкрепа. Ако се поддържат връзки само с едната майка, се получава неравновесие в семейството, а единият партньор е разочарован или дори възмутен, коментират учените, които са анкетирали 2000 австралийци.
На едни мъже им върви - в комплект с добра и любяща жена получават мила и любвеобилна тъща. Други не случват и в едното, и в другото. Живот. Но как да извлечем полза от присъствието на втората мама в живота си? 
Любящата тъща в началото има само една мисъл в главата си - щастлива ли е дъщеря и. А това зависи най-вече от зетя, затова той става център на нейното глезене и ухажване - палачинки и баница за закуска, подаръци за празници, заставане на негова страна при първите възникнали спорове.
Най-малкият проблем са качените килограми. Понякога това старание прераства в поемане на вината за всяка грешка на щерката, а доверието в отношенията между младите постепенно изчезва. Природно бедствие е тъщата, която още в началото е убедена, че дъщеря и е направила непростима грешка при избора си. Тогава и на ръце да ходи зетят, може само да ограничи щетите. Но все пак има и някои правила, спазването на които ще му осигурят ако не любов, то поне мир и сговор в дома.
Уважение
Старайте се да се отнасяте с уважение към тъщата макар и само заради това, че е дала живот на вашата съпруга. Положете усилия, колкото и неправилно да ви се струва нейното поведение. Пазете своето мнение за себе си, няма смисъл да си вгорчавате живота със спорове и скандали.
Сигурно е, че няма да я промените.
Как да я наричате
Да кажеш съкровената думичка "мама" на съвършено чужд човек е проблем. Но не е необходимо да го решавате. Добре е да уточните тези взаимоотношения още в началото на брака. Така ще си спестите куп неприятности. В днешно време все по-често се използва обръщението по име, което всяка тъща ще приеме с удоволствие, защото така ще се почувства по-млада. (Това правило трябва да е всеобщо - свекървата също не трябва да е мама, а Еми или Пепи.)
В никакъв случай не я наричайте "бабо". Вярно, че в някои крайща на България такава е традицията, ама съгласете, не звучи добре.Забраветеза критиката.
Да критикувате жена си пред тъщата и тъщата пред жена си е най-голямата глупост. Критиката е в състояние да развали всякакви отношения, какво остава за тези между зет и тъща. Ако все пак държите да изясните отношенията си, направете го на четири очи, триъгълниците са опасна територия. Двете жени ще се обединят срещу вас за секунди, природата им го диктува.Проявявайте интересВсички хора обичат грижа и внимание. Тъщата вече е част от семейството и е добре да се грижите за нейното здраве. Никой не ви кара да и звъните всеки ден, стигат няколко минути на седмица. А и ще реагирате навреме при възникнал проблем. Защото така или иначе след това ще трябва да го решавате.
Не живейте под един покрив.
Направете всичко възможно, но живейте самостоятелно. Някой би допълнил - най-добре на друга Галактика. Колкото и да е сговорчива тъщата, колкото и да ви е в помощ, със сигурност отношенията ви тотално ще се провалят, ако живеете заедно. Тактичност, разбиране... всичко е до време. Има един математически закон - разстоянието между вашия дом и жилището на тъщата е правопропорционално на броя на посещенията и. Колкото е по-близо, толкова по-често ви гостува. Но има и обратна зависимост - пребиваването и е за по-кратко. Така че изберете кое е за предпочитане и тогава си купувайте жилище.
Не се поддавайте на провокации
Една поговорка гласи, че зетят греши само веднъж (продължението е, "когато се ожени", но тук става дума за друго). Отстоявайте самостоятелността си със зъби и нокти. Искате да прекарате празниците сами, на екскурзия, с приятели. Ако първия път сте гостували на тъщата, бъдете сигурни, че всяко следващо отсъствие ще бъде прието като предателство. Не на дъщерята, а ваше. Защото сте принудили доброто дете да обиди майка си и да я лиши от присъствието си в толкова важен ден.
Поканите са задължителни
Колкото по-бързо разбере тъщата (и свекървата), че не трябва да се натриса на младите изневиделица, толкова по-малко проблеми ще има. Българска черта е да звъннем на вратата и да се самопоканим. Как ще можете да се размотавате по боксерки из дома си, ако във всеки момент тъщата може да пристигне ненадейно! Понякога е полезно да я поставите в неудобна ситуация, за да разбере, че трябва да бъде поканена и тогава да се появява на вратата.Телефонът е за сериозни поводи.
Не бързайте да купувате мобилен телефон на тъщата и великодушно да плащате сметките му. Не отговорите ли веднага на позвъняването, ще последват поне 10 през 1 минута. Обяснението "Къде ходите, притесних се!" ще ви лиши от право на отговор. Трябва да сте готови да научите за всички проблеми на комшиите и на героите от сапунените сериали. Затова още в началото се опитайте да въведете правила - телефонът е само за сериозни поводи, разговорите трябва да са кратки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар