сряда, 23 октомври 2013 г.

Интерпол: 1 млн. души умират годишно от фалшиви лекарства

Фалшиви медикаменти причиняват смъртта на 1 милион души по света всяка година, съобщи Международната организация на криминалната полиция (Интерпол).
На 82-ата годишна сесия на Генералната асамблея на организацията, която се провежда в колумбийската столица Богота, високопоставена представителка на Интерпол заяви, че интернет е идеален канал за масовото разпространение на фалшиви медикаменти.

"Сега говорим за много влиятелни престъпни групировки, чиито доходи от този род престъпления възлизат на милиони и милиони долари", отбеляза служителката на Интерпол.

Тя обясни, че по правило фалшивите лекарства се пускат на пазара под слабо известни марки, предаде ИТАР ТАСС, цитирана от БТА.

33 процента от всички медикаменти в света са фалшиви. При това техният дял нараства в последно време, особено при антибиотиците, препаратите за борба с рака и лекарствата срещу полови разстройства. 

Преди година полицията и митническите служби в 100 държави задържаха рекордното количество от 3,75 милиона дози фалшиви лекарства, продавани по интернет, на стойност 10,5 милиона долара при световна операция под ръководството на Интерпол.Близо 18 000 интернет сайтове за незаконна търговия с лекарства бяха закрити. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар