вторник, 22 октомври 2013 г.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ РАЗВИТИЕТО НА ОСТЕОПОРОЗА

Остеопорозата е заболяване, което възниква при дисбаланс на разграждане и образуване на ново костно вещество. Вследствие на това костите стават крехки, при което дори леко падане, удар или натиск биха причинили фрактура.
Погледнато отвътре, костите при остеопороза изглеждат силно порести, по-кухи, структурата им е нарушена, което е и признак за загуба на костна маса, ниска костна плътност. При остеопороза костите стават по-леки.
Остеопорозата е тревожно често срещана. От нея повече страдат жени – всяка пета, като при всяка втора се отчита понижена костна плътност, но не подминава и мъжете – при тях един на четирима е с налична загуба на костно вещество. Проявява се във възрастта над 50 години, но процесът започва от 20, като в периода до 80 жените от европеидната раса губят една трета от костното вещество.
Остеопоразата е сериозно и социално значимо заболяване заради риска от трудно заздравяващи, инвалидизиращи и дори животозастрашаващи фрактури, който носи. Заради намалена костна плътност особено уязвими стават гръбначният стълб, бедрената шийка, костите при таза, китките. При остеопороза на прешлените на гръбначния стълб, например, те губят размерите си, изтъркват се краищата им, от което се деформира формата им, тоест настъпват прешлени компресии, което допринася за „смъкването“ му и промяна на стойката. Естествено, при това е компрометирана стабилността на гръбнака, има висок риск от пукане и рушене на прешлените. А в много от случаите при фрактура на бедрената шийка, до година след възстановителната операция се случва втори инцидент или се налага повторна такава.
Рискът при жените от счупване на бедрената шийка е равен на риска от рак на гърдата, яйчниците и матката взети заедно. При мъжете същият инцидент е много по-вероятен от риска да развият рак на простатата.

Плодовете, чаят и кафето пазят от болести
Учени установили, че рискът от хроничните болести и смърт намаляват от плодове, зеленчуци, чай и кафе заради съдържащите се в тях полифеноли или мощни антиоксиданти, пише британското издание Express.co.uk.
Изследователи от Барселонския университет в продължение на 12 години наблюдавали 807 мъже и жени от централна Италия, които били на възраст от 65 години и нагоре. Те установявали равнището на полифеноли в организма им чрез биомаркери, съдържащи се в урината, предаде БГНЕС. Смъртността е паднала с 30 процента в групата участници, която е консумирала над 650 грама полифеноли на ден в сравнение с онези, които поемали под 500 грама.


Притежаващи антиоксидантнто, противовъзпалително и противораково действие, полифенолите се съдържат в плодовете, зеленчуците, орехите, зърнените култури, а също в чая и кафето. Учените стигнали до извода, че хората които поемат такива храни са подложени на по-малък риск от развитие на хронични заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар