понеделник, 21 октомври 2013 г.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ РАЗВИТИЕТО НА ОСТЕОПОРОЗА


Заболяването се среща и при мъжете
Остеопорозата е заболяване, което възниква при дисбаланс на разграждане и образуване на ново костно вещество. Вследствие на това костите стават крехки, при което дори леко падане, удар или натиск биха причинили фрактура.
Погледнато отвътре, костите при остеопороза изглеждат силно порести, по-кухи, структурата им е нарушена, което е и признак за загуба на костна маса, ниска костна плътност. При остеопороза костите стават по-леки.
Остеопорозата е тревожно често срещана. От нея повече страдат жени – всяка пета, като при всяка втора се отчита понижена костна плътност, но не подминава и мъжете – при тях един на четирима е с налична загуба на костно вещество. Проявява се във възрастта над 50 години, но процесът започва от 20, като в периода до 80 жените от европеидната раса губят една трета от костното вещество.
Остеопоразата е сериозно и социално значимо заболяване заради риска от трудно заздравяващи, инвалидизиращи и дори животозастрашаващи фрактури, който носи. Заради намалена костна плътност особено уязвими стават гръбначният стълб, бедрената шийка, костите при таза, китките. При остеопороза на прешлените на гръбначния стълб, например, те губят размерите си, изтъркват се краищата им, от което се деформира формата им, тоест настъпват прешлени компресии, което допринася за „смъкването“ му и промяна на стойката. Естествено, при това е компрометирана стабилността на гръбнака, има висок риск от пукане и рушене на прешлените. А в много от случаите при фрактура на бедрената шийка, до година след възстановителната операция се случва втори инцидент или се налага повторна такава.
Рискът при жените от счупване на бедрената шийка е равен на риска от рак на гърдата, яйчниците и матката взети заедно. При мъжете същият инцидент е много по-вероятен от риска да развият рак на простатата.
източник:  dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар