вторник, 22 октомври 2013 г.

НАД 1/3 ОТ БЪЛГАРИТЕ ШАМАРОСВАТ ДЕЦАТА СИ

За половината родители децата са без мнение, те не разбиралиПовече от половината от родителите в България - 61 на сто, не биха ударили детето си, а останалите 39 процента признават, че ползват шамара като възпитателен подход. 
Това сочат резултатите от проучване на тема "Нагласи на родители и млади хора към три от правата на децата", проведено по поръчка на Национална мрежа за децата, съобщават от организацията.
Родителите казват, че прибягват до боя като възпитателна мярка в случаите, в които не могат да се справят с поведението на детето си, но само 6 процента от тях, категорично твърдят, че нямат друга алтернатива в трудна
ситуация. 
94 на сто от родителите и от младите хора без деца смятат, че трябва да поощряват детето да изразява мнението си.
Въпреки това 50 на сто от запитаните са категорични, че мнението на родителя е на първо място и че децата не разбират достатъчно, за да ги питат какво мислят. 
Резултатите разкриват, че средностатистическото българско дете получава право да избира храната си на 11 години.
Родителите смятат, че детето има право да изразява мнение какво да учи, когато навърши 15 г., да излезе на парти - на 16 г., да отиде само на екскурзия -  на 17 г., и да работи - след 18-годишна възраст. 
Намесата на държавата в случаи, свързани с правото на децата на защита от телесно наказание, се одобрява от 58 на сто от интервюираните. 80-85 процента от запитаните заявяват готовност да подадат сигнал в случай, че станат свидетели на малтретиране на дете. Над 80 на сто от запитаните обаче са категорични, че опитите за намеса в семейни разправии носят само неприятности. 
Изследването е национално представително за семействата с деца под 18 г. и разглежда отношението на настоящи и бъдещи родители към правата на децата, гарантирани от Конвенцията на ООН, като правото на мнение, правото на защита от телесно наказание и правото на закрила от страна на държавата.

източник:  dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар