вторник, 8 октомври 2013 г.

ВЕЧЕ ИМА УНИКАЛЕН ГЕЛ ЗА РАНИ

Вероятно не е далеч моментът, когато лейкопластът ще остане в историята, пише сайтът znanie.eu

Това е така, тъй като учени от Университета на Хонконг и Масачузетския технологичен институт успяха да създадат една иновативна течност за лечение на различни рани по тялото. Тя се състои от конкретен брой пептиди – белтъчни молекули, които се състоят от 2 до 50 аминокиселини. Попадайки върху някоя открита рана, те веднага се преобразуват в специален гел и по този начин я затварят.
Уникалният гел има невероятни свойства
Уникалният гел има невероятни свойства
Направените до този момент опити с лабораторни мишки показват, че за по-малко от 15 секундикръвотечението от раната напълно спира, след като се постави препаратът. С течение на времето пък гелът се разгражда на аминокиселини, използвани от самия организъм за възстановяване на увредената тъкан.
Изследователите изпитват успешно новата течност и върху открити рани по главния и гръбначния мозък, кожата, черния дроб и стомаха на опитни животни.
Предполага се, че при хората новият препарат ще бъде в състояние да съкрати наполовина времето, което в момента е нужно за следоперативно възстановяване.
Може би в недалечно бъдеще алтернативата на лейкопласта ще навлезе масово в живота на всички хора по света, значително облекчавайки дискомфорта от получени наранявания по тялото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар