събота, 19 октомври 2013 г.

ГЛОГ - ЕДИН ОТ ДАРОВЕТЕ НА ЕСЕНТА

Повечето от нас са чували за глога от по-възрастните ни роднини. За майките и бабите ни комбинацията от мента, глог и валериан върши чудеса, като успокоява ума и тялото. Глогът обаче е растение с далеч по-голям потенциал, което следва да се използва не само инцидентно, а съвсем целенасочено с превантивна цел от всички, които претоварват сърцето си. Това, както се досещате, включва и активно спортуващите хора с напрегнат начин на живот.

ГлогКакво е глог?

Обикновеният глог (Crataegus laevigata, Rosaceae) e ниско храстовидно дърво, характерно за умерените климатичн и зони, в каквато попада и България. У нас той е често срещан в гористите местности, както и сред храсталаците около планинските пасища.
Дървото варира на височина от 5 до 14 метра, има силно разклонени тънки клонки. Част от клоните му са видоизменени в бодли, които пазят червените плодове на растението. Листата и плодовете на глога се ползват от години в лечебните програми на народните билкари балканджии под формата на тинктури, билков мед и чаени екстракти. Младите листенца на глога пък са чудесна подправка за пролетните салати, като им придават уникален вкус и аромат.
Глогът е използван от лечителите в Европа още от най-древни времена. Има запазени писмени данни за прилагането му в Римската империя през първи век от новата ера. Днес лекарите фитотерапевти, подобно на билкарите, използват глога за профилактика, превенция и съпътстващо лечение на сърдечно-съдовите заболявания.

Какво трябва да знаем за активните съставки на глога?

В листата на глога се съдържат различни активни съставки: танини, флавоноиди, есенциални мастни киселини, пуринови производни и тритерпенни въглеродни киселини. Плодовете му са богати на танини, флавоноиди, пигменти и витамини.

Доказани ползи:

  • Успешно се използва при лечението синдрома на сърдечно-съдовата недостатъчност (ССН). Глогът подобрява способността на сърцето да изпомпва кръвта и така облекчава болните, без страничните ефекти, които имат много от съвременните ACE блокери.
  • Подсилва сърдечно-съдовите контракции.
  • Приеман от хора със ССН одобрява способността на сърцето да се справя с физически усилия, като намалява честотата на поява на симптомите, както и тяхната сила.
  • Стабилизира сърдечно-съдовия ритъм и намалява риска от поява на аритмия.


Предположения, слабо проучени твърдения и научни прогнози:

  • Приеман редовно, понижава силата и честотата на прояви на ускорено сърцебиене. 
  • Притежава успокояващ ефект върху сърдечно-съдовата система, като стабилизира кръвното налягане.

Има ли странични ефекти и противопоказания за прием на Глог?

Екстрактът от глог е приет за генерално безопасен продукт, който може да бъде приеман от здрави хора без медицинска препоръка. Билката няма странични ефекти, но приемът й при хора със сърдечно-съдови заболявания трябва да се контролира от лекуващия кардиолог, заради непроучените възможности за взаимодействие между нея и приеманите лекарства. Безопасността от приема на глог при бременни, кърмещи жени и деца не е добре проучена.

Дозировка

Обичайно се използва доза от 300 мг. до 600 мг. три пъти дневно сух стандартизиран екстракт от глог със съдържание на 2% до 3% флавоноиди и/или 18% до 20% процианидини. Научните проучвания заключват, че за проявата на пълния ефект от приема на билката може да е нужна терапия с продължителност до шест месеца. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар