Фритата е вкусно ястие, което се приготвя бързо, лесно и без особени усилия. Откъде идва, как се прави и кои са съставките му? Представяме ви фритата – италианският омлет!
Какво представлява фритата?
Фритата е ястие за италианската кухня. Представлява нещо средно между омлет и запеканка и се консумира по всяко време – за закуска, обяд и вечеря. В буквален превод думата „фритата“ означава „пържено“, което и загатва за начина на приготвяне на аламинута. Според традиционната рецепта ястието първо се готви на тиган, а после се прехвърля за няколко минути във фурната. Някои рецепти обаче позволяват приготвянето на фритата или само на тиган, или само на фурна.
За да се захванете с правенето на фритата, първо трябва да се оборудвате с подходящ съд. Необходим ви е малко по-дълбок тиган с махаща се дръжка или с две огнеупорни дръжки, за да може да прехвърлите ястието безпроблемно във фурната. В Италия фритата рядко влиза в асортимента на ресторантите, тъй като хората са свикнали да си я приготвят у дома. Поднасят я топла, веднага след като я извадят от фурната, но и студена е доста вкусна.
Съставки на италианския омлет
Разбира се, като всеки омлет, и италианският се прави на основата на яйца. Обикновено около 8 броя са нужни за приготвянето на фритата. Добавят се късчета месо (предимно пилешко или пуешко), кайма, колбас или шунка, по-рядко риба. Почти всяка рецепта за фритата включва и някакъв зеленчук като артишок, аспержи, броколи, грах, гъби, картофи, карфиол, лук, патладжан, праз, спанак, тиквички, царевица, чушки.
В съставките на италианският омлет влизат и типични за страната сирена – рикота, моцарела, пармезан, но у нас извара или натрошено сирене също ще свършат работа. За финал може пък да се настърже кашкавал или да се поръси със сирене Бри. Като всяко ястие и фритата не минава без ароматния арсенал от подправки. Избирайте между босилек, копър, магданоз, риган, черен пипер.
И все пак говорим за Италия, така че не се учудвайте, ако попаднете на рецепта, която включва и някакъв вид паста.
Омлет срещу фритата – открийте разликите
- Дълго време хората са определяли фритата като синоним на обикновения омлет. Но след като кулинарите посочили конкретните разлики между двете ястия, днес фритата е отделен вид аламинут. А ето ги и разликите:
- За разлика от омлета, освен яйца за фритата задължително ви трябва още някакъв продукт.
- Италианският омлет се готви по-бавно от познатия на всички и се запича допълнително на фурна, за да се сдобие с хрупкава коричка.
- На вид фритата е по-дебела и се поднася нарязана на триъгълни парчета, а не прегъната на две.
- Един италиански омлет стига за няколко човека.
ФРИТАТА С ПИЛЕ И КАШКАВАЛ
Необходими Съставки
- пилешко месо - 500 г пушено пиле
- яйца - 8 броя
- пармезан - 5 с.л. настърган
- кашкавал - 100 г
- мащерка - 1 с.л.
- лук - 1 - 2 връзки пресен или праз
- босилек - 1 с.л.
- домати - 1 брой
- зелени чушки - 1 брой
- зехтин - 3 с.л
.
Приготвяне
Накълцайте пушеното пиле ситно. Разбийте яйцата и ги разбъркайте с месото и кашкавала, нарязан на кубчета, 4 с.л. от пармезана, пресния лук или праз, мащерката и босилека.
Загрейте зехтина в тиган с метална дръжка и излейте сместа. Похлупете леко и оставете за 10 минути на умерен огън, докато почти се втвърди.
Периодично повдигайте фритата нагоре, за да се излее течността отгоре надолу. Отгоре покрийте с кръгчета домати и чушка и се поръсва с още малко пармезан.
фритатата се премества в загряна фурна на най-високото ниво за да се запече добре и отгоре.
Загрейте зехтина в тиган с метална дръжка и излейте сместа. Похлупете леко и оставете за 10 минути на умерен огън, докато почти се втвърди.
Периодично повдигайте фритата нагоре, за да се излее течността отгоре надолу. Отгоре покрийте с кръгчета домати и чушка и се поръсва с още малко пармезан.
фритатата се премества в загряна фурна на най-високото ниво за да се запече добре и отгоре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар