понеделник, 14 октомври 2013 г.

КАК ДА НАУЧИМ БЕБЕТО ДА СПИ ЦЯЛА НОЩ

С раждането си детето се превръща в малкия господар на дома, с чийто режим на хранене, спане и бодърстване всички в семейството се съобразяват. Нощното събуждане на бебето е едно от най-големите изпитания за родителите.
През първите три месеца то спи 18-15 часа в денонощие, като интервалите от непрекъснат сън са 3-4 часа, независимо дали е ден или нощ. Тяхната продължителност се определя от това колко може да издържи бебето без храна. За новороденото този ритъм е напълно естествен, но за майката и таткото е доста изтощителен.
Много педиатри съветват родителите още от втория месец да приучат бебето да спи по цяла нощ, като при събуждане не го хранят, а му дават вода. При някои този номер може да мине, но други са способни да плачат с часове, докато получат мляко.
Напълно нормално е до навършването на половин година бебето да се буди поне веднъж, за да яде. Понякога причината за събуждането може да не е глад или жажда, а желание за близост и ласка. Не са малко децата, които се будят през нощта чак до 2-годишна възраст.
Здравият сън е изключително важен за доброто физическо и психическо развитие на детето. Затова е важно още от първите месеци да започнете постепенно да приучавате бебето да спи през цялата нощ.
Въведете режим. Редуването на сън и бодърстване през деня се отразява и на нощния покой. Когато обичайният ритъм се наруши, детето става раздразнително и превъзбудено. Погрешно е да смятате, че ако не спи достатъчно през деня, ще има непробуден сън през нощта и обратно. Просто следвайте обичайния режим.
Защото дневният сън подобрява и нощния. Много е важно да уловите момента, в който бебето показва, че му се спи. То започва да мрънка, да се прозява, да търка очи и нос. Ако не реагирате навреме или го разсеете, след това ще заспи много по-трудно, а може и да пропусне един сън. 
Новородените нямат усещане за ден и нощ. От втория месец може да организирате така режима на детето, че то да усеща кога е периодът на по-голяма активност и кога на покой. През деня отделяйте повече време за игри и разходки на чист въздух. Говорете му и пейте, докато се храни.
Слушайте музика и гледайте телевизия, без да намалявате звука. Вечер приглушавайте светлината в стаята. Преди заспиване правете един и същ ритуал - топла баня, лек масаж и гушване. Не се заигравайте, защото това стимулира активността на детето. Познатите действия преди лягане го карат да се отпусне и му подсказват, че е настъпило времето за сън. Ако през нощта се събуди, за да се храни или пие вода, действайте кратко, спокойно и без приказки. 
Идеалният вариант е да оставяте бебето в негово креватче, когато започне да се унася. Бъдете наблизо, докато заспи. Постепенно то ще свикне да заспива само, щом го сложите в леглото. Не оставяйте лампата да свети. Това пречи на пълноценния сън, пък и тъмнината е знак, че е време за нощен покой.

Няма коментари:

Публикуване на коментар