петък, 11 октомври 2013 г.

КАКВО ДА ЯДЕМ ПРЕЗ ЕСЕНТА

В традиционната китайска медицина науката за храненето стои наравно с билколечението, акупунктурата, лечебната гимнастика и се смята за едно от най-важните профилактични средства.
Какво да ядем през есента, за да сме здрави? Природата се грижи за нас и ни дарява с плодове и зеленчуци, които съдържат голямо количество вода, витамини, минерали и помагат на организма да съхрани нормалната секреция.
През есента е противопоказно да се консумират продукти, които загряват, а сред тях са например джинджифилът, лютият червен пипер.

Най-добре е да изберете комбинация от храни с кисел и сладък вкус, защото те стимулират енергията Ин. Сред тях са киселите плодове, оризът, сусамът и млечните продукти.
Един от ценните плодове на есента е глогът. Той стимулира секрецията на храносмилателни ферменти в стомаха и червата, възпрепятства натрупването на мазнини, подобрява кръвообращението, забавя стареенето. 
Гроздето подпомага об- разуването и отделянето на течности, подобрява апетита, подпомага храносмилането, укрепва организма, възстановява кръвта, заздравява сърцето. Но не бива на ден да приемаме повече от половин килограм грозде, за да не охладим прекалено много организма.
Ябълките подпомагат об-разуването на течностите, овлажняват белите дробове, отстраняват безпокойството, подобряват апетита.

Освен че имат овлажняващото действие, печурките ускоряват храносмилането, успокояват ума.
Други подходящи храни за есента са червеното цвекло, бананите, патешкото месо, ечемикът, грахът, яйцата, сиренето, бобът, телешкото и свинското месо, доматите, динята и всички плодове и зеленчуци, които зреят по това време на нашите географски ширини. 
За да не допуснете организма да се обезводни и за да подсилите белите дробове и бъбреците, е добре да добавите в менюто си сусамови семена, мед, прясно мляко. Тъй като при хората на средна и напреднала възраст храносмилателните функции на организма постепенно отслабват, се препоръчва на закуска и вечеря да ядат каши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар