понеделник, 7 октомври 2013 г.

ДЮЛЯТА - СЛЪНЧЕВИЯТ ПЛОД НА ЕСЕНТА


 Според различни историци не ябълката, а именно дюлята е потомъкът от древна Троя, носещ прозвището "плод на раздора". Дали е вярно или не, можем само да гадаем, но пък едно нещо е сигурно - тя е плод, който със своите топли багри и есенни краски променя пейзажа през прохладната и неприветлива есен, недвусмислено напомняйки за наближаващата зима. Дюлята е не само вкусна, но и полезна за организма, независимо дали е преработена или сурова.
Дюлята (Cydonia oblonga Mill) представлява дърво или храст от семейство Розоцветни с височина 3-5 метра. Стволът е покрит с тънка, лющеща се на люспи тъмносива кора.
Листата са последователни, с къси дръжки, целокрайни, тъмнозелени, в основата закръглени и със сърцевидна форма. Плодът е с крушовидна или ябълковидна форма.
Дюлята се отглежда из дворове и градини из цялата страна, предимно в предпланински и планински райони до 1400 м надморска височина, като периодът на цъфтеж е от април до май.

Сортове дюли

  • Асеница - сорт със средно едри плодове, с ябълковидна форма и правилна повърхност. Узрява през октомври, а плодът е с много добри хранително-вкусови качества;
  • Хемус - дюля с ябълковидна или несиметрична форма, с жълто, леко кисело ароматно месо;
  • Триумф - средно едър сорт с крушовидна форма и сравнително добри хранително вкусови качества;
  • Тримонциум - дюля с дребни плодове и  незадоволителни качества.


Здравословни ползи

Дюлята е плод, богат на захари (глюкоза и фруктоза), като някои сортове съдържат и значителни количества пектин.
В състава на есеннтите плодове влизат и витамините А и С, както и минералите калий, фосфор, калций и магнезий.
За лечебни цели се използват семената на дюлята, като в семенната обвивка се съдържа около 20% слузно вещество. Семената от своя страна съдържат цианогенния гликозид амигдалин, малко количество дъбилни вещества и около 15% тлъсто масло.
От семената чрез накисване във вода се получава слузен разтвор, за приготвянето на който е препоръчително  използването на студена вода с цел да се избегне извличането на амигдалина.
Слузното вещество е с добре изразено омекчаващо, противовъзпалително и покриващо действие предимно върху възпалените лигавици на дихателните пътища и храносмилателния тракт.
Семената на този плод се използват при остри възпаления на дихателните органни (ларингити, фарингити, трахеобронхити) и на стомашно-чревния тракт (гастроентерити). Освен това те намират и приложение при лечение на изгаряния и загубила своята еластичност кожа.

Как да съхраним и да изберем дюлите?

Правилата за избор на качествени плодове важат с пълна сила и за дюлите. Винаги, когато си избираме плод, трябва да внимаваме той да бъде с гладка повърхност и без наранявания, освен това трябва да бъде достатъчно твърд, за да позволи по-дълъг срок на съхранение.
Дюлите са плодове, които обикновено узряват в края на есента, ето защо поставени на хладно и тъмно място те биха могли да издържат дори до края на зимата.

Как да си приготвим чай от дюля?

Накисват се семената от един плод (1 ч. л. на 100 мл вода), като се оставят да престоят няколко часа, след което се прецеждат. Приема се по 50 мл три пъти дневно.

Кулинарни идеи с дюли

Пестил от дюли (пелте)

Необходими продукти: пулп от дюли, захар
Приготовление: Вземете сварен плод (който сте варили в присъствие на настъргана кора от лимон, карамфил, канела, джинджифил, кардамон) от дюли и го прекарайте през цедка, за да отстраните кората. Измерете полученото пюре и към него прибавете захар, която да бъде 2/3 от теглото на плода.
Варете 5-10 минути на среден огън, като разбърквате непрекъснато, докато пелтето започне да се отлепва постепенно от стените на съда. Разстелете го върху пергаментова хартия с дебелина 1 см.
Оставете го да изсъхне минимум 4 часа, разрежете с ножа малки правоъгълничета или с помощта на формички направете различни фигурки. Оваляйте в кристална захар и подредете в подходящ съд.

Компот от дюли с нар и стафиди

Необходими продукти: 4 дюли, 1 чепка грозде мускат, 50 г стафиди, 1 нар, 1 лимон, 1 к. л. кориандър на зърна, 2 с. л. розова вода, 150 г захар
Приготовление: Обелете дюлите, като отстраните вътрешната твърда част заедно със семките. Нарежете ги на резени. Пригответе сироп, като сложите да заври 1 л вода със захарта, кориандъра и лимоновия сок.
Поставете резените дюли да се варят в сиропа в продължение на 20 минути. Можете да проверите дали са достатъчно омекнали с помощта на нож.
Сипете дюлите със сока в голяма купа, като добавите към тях и стафидите. Оставете да се охлади. Разрежете нара на две части и извадете зърната.
Добавете към дюлите заедно с гроздовите зърна и розовата вода. Разбъркайте внимателно и поставете в хладилника, сервира се приблизително след три часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар