четвъртък, 17 октомври 2013 г.

УСПЕШНИЯТ БРАК

На какво се крепи успешният брак?

Вечна любов, компромиси или нещо друго

На какво се крепи успешният брак?
Снимка: Thinkstock
Според някои тайната на щастливия брак са компромисите или никога да не си лягате скарани.
Но американски психолози твърдят, че ключът към семейното щастие може би е закодиран в ДНК-то ни.

Изследването на Калифорнийския университет и Северозападния университет е първото, което свързва генетиката, емоциите и задоволството от брака, казват учените. Те открили връзка между задоволството от връзката и алела 5-HTTLPR. Всички хора наследяват копие на този алел от всеки родител.
Те смятат, че ген, участващ в регулирането на "хормона на щастието" серотонин, предсказва до каква степен емоциите ни се отразяват на връзката ни.
Участниците в изследването с два къси алела 5-HTTLPR се оказали най-нещастни в брака си, когато в него имало много негативни емоции като гняв и презрение, и най-щастливи, когато имало положителни чувства като хумор и обич.
За сметка на това участниците с един или два дълги алела се вълнували много по-малко от емоциите в брака си.
"Винаги се опитваме да разберем рецептата за добра връзка и емоциите се оказват нейна важна съставна част", заяви ръководителят на изследването, психологът Робърт Левенсън от Калифорнийския университет.
Снимка: Thinkstock
В изследването му, което продължило повече от 20 години, участвали над 150 женени двойки.
Новото изследване не означава, че двойки с различни вариации на 5-HTTLPR са несъвместими, отбелязват изследователите. То установило, че двойките с два къси алела е по-вероятно да процъфтяват в добра връзка и да страдат в лоша.
Снимка: Thinkstock
За целите на изследването участниците предоставили ДНК проби и в лабораторни условия учените свързали гените им с удовлетворението им в брака и емоционалното съдържание на взаимодействията им.
За съпрузите с два къси 5-HTTLPR алела, които съставлявали 17% от изследваните съпрузи, те установили силна връзка между емоционалния тон на разговорите им и начина, по който се чувстват в брака си.
Снимка: Thinkstock
При 83% от съпрузите с един или два дълги алела емоциите по време на разговорите оказвали малко или никакво въздействие върху задоволството им от брака в следващите десет години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар