вторник, 29 октомври 2013 г.

КРАМБЪЛ - ХРУПКАВИЯТ СЛАДКИШ


Крамбъл е сравнително нов десерт у нас, но с дълбоки корени в английската кухня. Крамбъл е хрупкавият десерт, който се приготвя бързо и лесно, без да затруднява кулинарите. Как се прави крамбъл?

Добави описание
Що е то крамбъл и какво включва той?
Крамбъл е вкусен десерт, приготвен от задушени плодове и брашнени трохи. Рецептата идва от Великобритания и Ирландия, като става популярна след Втората световна война, когато страните се възстановяват и хранителните запаси недостигат. Основните съставки са захар, масло, брашно и плодове, ако приготвяте сладък крамбъл.
В случай, че сте се насочили към по-нетрадиционния вариант – соления, рецептата включва месо, зеленчуци, различни сосове или сирена. Днес крамбълът е особено разпространен и в САЩ, като от ден на ден придобива все по-голяма популярност и в други страни, тъй като се приготвя без особени познания в кулинарията.
Как се приготвя крамбъл?
Изберете продуктите за вашия крамбъл. От плодовете може да избирате между боровинки, малини, сливи, грозде, праскови, ябълки, които в някои случау трябва да задушите, преди да ги използвате за рецептата. Междувременно може да приготвите ронливата смес – смесват се брашното, захарта и маслото, нарязано на кубчета. За направата на брашнените трохи някои използват пръстите си, а други разчитат на помощта на кухненския робот.
Добави описаниеФурната се загрява предварително. В купички най-отдолу се слагат задушените плодове. По желание някои добавят към тях различни ядки (лешници, бадеми, орехи, кайсиеви ядки) и овкусяват с ароматни подправки като канела или джинджифил. Най-отгоре се слага ронливата смес, към която може да добавите и кафява захар, за да придобие десертът лек карамелен привкус, или пък кокосови стърготини за повече екзотика.Крамбълът се пече, докато хване хрупкава, кафеникава коричка.
Крамбъл е вкусен и ефектен десерт, който се поднася топъл. Сладкият крамбъл може да сервирате с топка сладолед, с яйчен крем или сметана. Солените видове пък обикновено включват гарнитура от пресни зеленчуци.
Рецепта за ябълков крамбъл:
Необходими продукти:
3 ябълки
5 големи супени лъжици мед
3 с. л. захар
1 с. л. портокалов сок
80 г краве масло
100 г овесени ядки
60 г брашно
3 с. л. захар
заквасена сметана 
Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на кубчета и ги оваляйте в меда, захарта и портокаловия сок. Разпределете сместа равномерно в намаслена тавичка. В купа смесете маслото, овесените ядки, брашното и захарта и бъркайте до образуване на трохи. Поръсете ябълките и запечете за 40 минути във фурна, загрята до 180 градуса. Поднесете със заквасена сметана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар