петък, 25 октомври 2013 г.

С цигара в ръка назад към Ориента


Тютюнопушене : С цигара в ръка назад към Ориента - цигари, пушене, закон, дим, БСП, либерализиране на забраната
Цигарите да станат по-малко привлекателни, препоръча ЕС

Пушек се стели около ръцете на 3-годишно дете, малките му пръстчета държат димяща цигара, а до пепелника има биберон... Тази гледка взриви социалните мрежи. А 19-годишната майка Геновела Димитрова, заснела клипа и дала първите уроци на детето си по усвояване на кошмарния навик, смята, че това е невинна закачка: „Всичко беше на шега. Исках само да разсмея приятелите си във Фейсбук“, разказа тя по-късно пред медиите. Клипът обаче вдигна на крака всевъзможни агенции, институции, неправителствени организации, видни общественици и правозащитници, възмутени от постъпката на безразсъдната ромка.
Но по-добър пример ли дават на малчуганите си онези родители, които страстно дърпат от цигарата, докато приготвят сутрешния сандвич на детето за училище или когато са в градинката, за да изведат децата „на чист въздух“. И ако социумът не може да казва на „зрелите“ хора как да се грижат за отрочетата си, то поне може да осигури условия за по-здравословен начин на живот в закритите обществени места, далеч от дима и острия мирис на тютюн.
Отмяната на закона може да стане тази зима
Депутатите от БСП обаче подготвят промени в Закона за здравето, с които ще отменят забраната за пушене на закрити места, като разчитат на подкрепата на „Атака”. Това трябва да стане факт още тази зима, категоричен е Спас Панчев от Коалиция за България. Идеята на управляващите е да върнат статуквото преди тоталната забрана за пушене на закрито, а именно в заведенията да се дими в обособени помещения с вентилация. Ще бъде предложено още в нощните заведения, барове и казина да се разрешава пушенето след 22 часа.
Отново се разразиха остри дебати между тютюнопроизводители и лекари, ресторантьори и потребителски организации, активни и пасивни пушачи. „Не виждам защо трябва да поемаме крачка назад от европейските стандарти и да отменим вече работещ закон“, заяви пред в. „Животът днес“  д-р Гергана Гешанова, председател на коалиция „България без дим“. Според думите й 80% от хората с рак на белия дроб в България са пушачи. Още една тревожна тенденция се развива у нас, а именно, че расте броят на пушещите момичета под 18 години.
ЕС: Цигарите да станат по-малко привлекателни
В същото време преди дни от Европейския парламент бе приет проект за законодателство, целящ да направи тютюневите изделия по-малко привлекателни за младите хора. Според него предупрежденията за вредата от тютюнопушенето трябва да заемат най-малко 65% от площта на опаковките. Забраняват се плодовите и ментовите аромати и малките пакети. Електронните цигари ще бъдат класифицирани като лекарствен продукт, когато в описанието им се съдържат твърдения за лечебни качества или превенция.
„На веществата, които се съдържат в цигарите, първи реагират кръвоносните съдове, които се стягат, след тях са белите дробове, стомахът и кожата - реакцията е мигновена и обхваща цялото тяло“, предупреди д-р Гешанова, като особено опасно е това при жените. Те и без това са предразположени с годините към остеопороза малко повече от мъжете. Освен рак на белите дробове и астматични заболявания хората, които пушат, могат да имат сериозни проблеми с краката и често развиват заболявания като Бюргер, които намаляват кръвоснабдяването на мускулите на долните крайници, поясни д-р Гешанова.
Протести в името на здравето
Най-важно за мен е здравето на хората, коментира президентът Росен Плевнелиев и заплаши, че ще наложи вето на закона, ако той бъде приет от парламента. Пред централата на БСП на „Позитано“ миналата седмица се състояха няколко протеста срещу вероятната промяна в законодателството. „Не можем да проумеем как една социална партия иска да внесе закон, който е толкова антисоциален и е против здравето на хората. Още повече че през 2009 г. социалистите бяха тези от тройната коалиция, които ратифицираха съдбовната рамкова конвенция за контрол над тютюна, приеха произтичащите задължения от това споразумение и така се въведе забраната за тютюнопушене на закрито от 1 юни 2010 г. Същата тази партия сега бие отбой“, коментираха представители на „Коалиция за живот без тютюнев дим“. Млади семейства държаха плакати „Българската социалистическа партия е обзета от зловонни духове на тютюнев лобизъм“.
В ефир на живо депутатът от Коалиция за България Спас Панчев заяви, че целта на партията е да спази предизборното си обещание към ресторантьорите и да промени тази част от закона за здравето. В бранша обаче не всички са единодушни за връщането на директивата за пушене в обособени помещения в заведенията. „Трябва да призная, че ни се намалиха разходите за поддържане на интериора. Не трябва да се пребоядисва, да се перат толкова често покривки, пердета. Вентилационната система вече няма проблеми с прекаленото опушване“, сподели управителят на пицария в центъра на София Теодора Василева.
Слабото място на закона е контролът
Ахилесовата пета на сегашния закон обаче е контролът. В много заведения в София и в страната особено вечер сервитьорите сами поднасят чашки с лед и салфетки на клиентите си, за да тръскат цигарите си там. Дименето на закрито не се случва само в квартални кръчми, а и в дискотеки и лъскави пиано барове в центъра на столицата. Екипът на вестника направи експеримент, като подаде анонимен сигнал на горещия телефон за нарушаване на забраната за тютюнопушене. Номерът е 0 700 200 09. Позвънихме в 22:35 ч. и ни отговори любезен експерт от гражданска инициатива „България без дим“. Обясни ни, че още на следващия ден сигналът ни ще бъде препратен по електронна поща до Районната здравна инспекция (РЗИ) София с искане да бъде извършена проверка. Законовият срок за осъществяване на проверка е... 30 дни. Тук коментарът е излишен.
„Има проблем с извършването на проверки, защото броят на инспекторите е крайно недостатъчен. Те физически не могат да покрият територията, за която отговарят. Разговаряхме например с РЗИ Бургас. Там на щат са назначени 6 души. Как тези хора, колкото и добросъвестни да са, ще покрият целия Бургаски окръг – Слънчев бряг, Несебър, Приморско, Поморие. Това са хиляди заведения“, споделя тревогата си д-р Гергана Гешанова. От „България без дим“ са предложили още преди въвеждането на закона в проверките да се включат Инспекцията по труда, Агенцията за контрола на храните, а също и полицията, за да се реагира бързо на сигналите. „Кметовете, особено в малките общини, биха могли да упълномощават хора, които да помагат“ - допълни лекарката.
Доходите са на първо място
„Хубаво е и да има санкция: затваряне на заведение при повторно нарушение или неспазване на закона. Тогава хората може и да се стреснат. Защото ресторантьори и собственици на големи заведения признават, че те пак ще са на печалба, дори и ако редовно ги глобяват, защото си запазват доходоносните клиенти пушачи, които се радват на комфорт да си пушат вътре“ - коментира д-р Гешанова.
Управителката на столична пицария Теодора Василева е категорична, че в нейното заведение не се пуши. Тя обаче разказа, че действително ръцете дори на органите на реда са вързани при такива нарушения. „Идва голяма шумна компания вечер, започва да разпива и да се палят цигари, че и пури. Не им даваме пепелници, а настояваме да излязат и навън да пушат или в противен случай да си ходят. Те обаче са със самочувствието, че не правят нищо нередно, и отказват да си тръгнат. Викала съм и полиция, но тъй като униформените нямат правомощия, са си тръгвали, без да изгонят пушещите клиенти“ - сподели мениджърката на заведението. Законът „куца“ и заради липсата на ясна формулировка на това какво е открито и закрито място. Клубове пристрояват навеси, оградени с найлони, които дори нямат вентилация, а вътре се пуши. Собствениците обаче твърдят, че помещението е на открито.
Вентилацията няма да спаси пасивните пушачи
Един от доводите на Коалиция за България за връщане на закона е, че идва зима и хората не могат да се хранят и да пушат едновременно навън, защото ще стане студено и това е опасно за тяхното здраве. „Много се смях, когато чух този аргумент. Уважавам неговата загриженост за хората, но защо той не отиде в белодробната болница да види как тези хора не могат да дишат. И то не само тези, които са активни пушачи и са избрали да се отдадат на вредния навик, но и пасивните пушачи. Защо за тези хора не му трепна сърцето? В Норвегия, където е много по-студено, хората имат уважение към закона и излизат навън“ - категорична е д-р Гергана Гешанова.
Тя недоумява и за предложението да се пуши след 22:00 ч. в нощните заведения и казина. „Целият тютюнев дим, който се стели, влиза дълбоко в белите дробове на активно движещите се млади хора например в дискотеките. При тях е още по-опасно, защото танцуват, движат се, пеят, скачат и дишат много интензивно от замърсения въздух. Доказано е, че колкото и добра да е една вентилация, тя не може 100% ефективно да се справи с дима и да осигури чиста среда. Да не говорим за това, че българският манталитет допуска, ако вентилацията е предназначена за заведение с до 100 души, собственикът да пусне 300 и де факто все едно я няма“, допълни събеседничката ни.
Политолози коментират, че не само тютюневото лоби и предизборните обещания са причината да бъде повдигнат въпросът за отмяната на тютюнопушенето на закрито. Според тях чрез предложението за спорните поправки съзнателно се отклонява общественото внимание от други проблеми, които са общественозначими. Няма да се съгласим с това твърдение, защото, когато здравето на нацията е под въпрос, всичко друго отива на заден план.

Няма коментари:

Публикуване на коментар