събота, 28 декември 2013 г.

КОЙ НЕ Е ЧУВАЛ ЗА ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР?


Джейс Тревър Оливър, известен като Джейми Оливър или Голият готвач е английски кулинар и телевизионен водещ.
Известен е като привърженик на здравословното хранене и с готварските си предавания. През 2003 година е награден с Орден на Британската империя. 
Освен готвач, Оливър е барабанист на групата Scarlet Division, която той основава през 1989 г.

КОЙ Е ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР?
Джейми Оливър започва да готви на осем години в ресторанта на родителите си „Крикитърс“ в Клейвъринг, Есекс. Тъй като училището не му върви, той напуска, за да се занимава по-сериозно с кулинария. След завършване на готварска школа Джейми започва работа в прочутия лондонски ресторант „Нийл Стрийт“, а след това в „Ривър Кафе“, където е забелязан от екипа на телевизионна продукция.

Именно тогава е поставено началото на кариерата на Оливър в телевизията, което води и до написването на кулинарните книги.

Първата телевизионна поредица, която той води, се казва „Голият готвач“ и има за цел да разкрие тайните на добрата храна. Шоуто е отличено с няколко награди, а Джейми печели симпатиите на зрителите с вродения си чар и непринуденост. Последвалите няколко успешни кулинарни програми и съпътстващите ги книги, превърнали се в тотални бестселъри, са постижения, с които биха се задоволили повечето готвачи. Но не и Джейми Оливър. Към края на 2001 г. той поема огромно предизвикателство.

В желанието си да даде своя принос за развитието на кулинарната индустрия, Джейми решава да открие ресторант, в чиято кухня специално да обучава необразовани и безработни млади хора. Впоследствие инициативата се превръща в традиция и готварските курсове се ръководят от благотворителната фондация „Джейми Оливър“.

Кулинарната революция на Джейми

Три години по-късно Джейми Оливър се впуска в най-мащабното начинание в кариерата си, провокиран от ниското качество на храната в училищните столове във Великобритания. Той отива в училищата, за да информира и мотивира децата и работещите в кухнята да избират здравословната храна вместо вредните полуфабрикати, които учениците често консумират. Джейми организира национална кампания „Храни ме по-добре“ и събира онлайн петиция в подкрепа на здравословната храна в училищата.

Амбициозният готвач се обръща с исканията си към Министерския съвет и оттам отпускат 280 милиона лири, за да се подобри качеството на храната в училищните столове във Великобритания и да се повиши квалификацията на работещите там. За обществената си дейност Джейми печели не само редица престижни отличия, но и любовта на нацията, като един английски ежедневник го нарича „любимецът на народа“. За съжаление, инициативата му да внесе подобни подобрения в американските училища удря на камък. Американците приемат враждебно опитите му да въведе здравословните храни в училищните столове, но риалити програмата, заснета по време на гостуването на британския готвач в САЩ, се радва на огромен зрителски интерес и печели награда „Еми“.

Най-известният готвач в света

Наред с дейността по обществени каузи, Джейми Оливър е ангажиран със заснемането на кулинарни поредици, подготвя готварски книги, управлява веригите си от ресторанти и пише статии за списания в цял свят, включително за собственото си списание – „Джейми Мегъзин“. Сред успешните му бизнес начинания са и широка гама хранителни и нехранителни продукти, както и „Джейми у дома“ – директна система за продажби, която е създала над 3000 нови работни места в Обединеното кралство. Телевизионните му поредици са излъчвани в над 100 страни, сред които и България, където зрителите могат да гледат Джейми по кулинарния канал 24Kitchen.

Готварските книги на Оливър са преведени на повече от 30 езика и са най-бързо продаваните нехудожествени заглавия във Великобритания. Всичко това несъмнено доказва, че Джейми Оливър е най-популярният готвач в света. С неподправения си ентусиазъм и уникален подход той непрестанно печели нови последователи на идеята да консумираме качествена и здравословна, домашно приготвена храна.

Личен консултант и приятел на Анджелина Джоли и Брад Пит

Анджелина Джоли и Брад Пит наели Джейми Оливър да им помогне с рецепти за ястия, с чиято помощ да се хранят здравословно, но пълноценно. Звездната двойка се разбира чудесно с Джейми, който е чест посетител в дома им. Една от любимите рецепти на Брад и Анджелина е за овчарски пай и наденички с картофено пюре.


БОРБАТА С МАКДОНАЛДС

Джейми Оливър спечели дългогодишната битка, която водеше срещу една от най-големите компании за бързо хранене в света - американската "Макдоналдс". Новината не намери място в големите медии, но въпреки това проби информационната завеса благодарение на Интернет.

"Розов слузест процес"

След като британецът показа на света как се правят техните хамбургери, от фирмата обявиха, че променят рецептата си.

В редица интервюта, документални филми и предавания Джейми Оливър обяснява как негодните за консумация части от телешкото се промиват в амониев хидроокис (Е527) и после се слагат в каймата за кюфтета. Действие, описано от Джейми като "розов слузест процес".

Преди тази "баня" въпросното месо се смята за негодно за употреба от човек. "Вземаме продукт, който се продава на най-ниската възможна цена за кучешка храна и след преработка го даваме на хората", обяснява простичко процеса Оливър.

Наред с месните отпадъци амониевият хидроокис също не е вещество, което би трябвало да разрешаваме за децата си.

"Защо, което и да е разумно същество, слага месни отпадъци, накиснати в амоняк в устата на децата си?", реторично пита знаменитият готвач.

Как се прави nuggets

В друга колоритна демонстрация, 38-годишният Джейми показва на група деца как се прави пилешкия макнъгет. След като отделя най-хубавите и вкусни части на пилето, остатъкът (мазнините, кожата и вътрешните органи на пилето) се смилат, след което получената смес се пържи в силно нагорещена растителна мазнина или палмово масло.

Показвайки купата със "сместа" в училището, в което Джейми снима момент от кампанията си, децата са отвратени от видяното и не искат nuggets, а изпеченото пилешко бутче, което той им поднася след това. 

В Латинска Америка франчайз мениджърите на "Макдоналдс" отрекоха в техните продукти да се използва амониев хидроокис, същото обявиха и от Ирландия и Обединеното кралство, които купуват месо от локални доставчици.

Е 527 е разрешен в САЩ

В САЩ обаче Комисията за контрол на храните и лекарствата допуска употребата на амониев хидроокис като антибактериален агент и това дава възможност на "Макдоналдс" да използват отпадните месни продукти. Също така компанията има право да не обявява съставката на своите клиенти.

От "Макдоналдс" отрекоха решението за промяна на рецепта да е свързано с кампанията на Джейми Оливър. На официалния си сайт компанията съобщи, че предлага храна, сто процента проверена от американската Агенция за контрол над храните и лекарствата, и говеждото месо не съдържа консерванти и други добавки.

"В продължение на няколко години до 2011 г., за да си помогне с доставките, компанията използва обрезки от говеждо, третирани с амоняк, в бургерите си. Ние бяхме сред многото други търговци на храни, които използваха този безопасен продукт", се казва в съобщението.

Според прес рилийза компанията е взела решение в началото на 2011-а да спре използването на амониева хидроокис и от август 2011-а продуктите й не са третирани с веществото.

Наскоро стана ясно, че "Макдоналдс" затваря ресторантите си в Македония, съобщи македонският вестник "Дневник". Според изданието представителството на американската компания за Европа е отнело лиценза на македонската компания "СЙ компани" за франчайз.

От "Макдоналдс Европа" са заявили, че на компанията "СЙ компани" вече е изтекъл договорът за франчайз и тя вече не притежава лиценз за ресторанти "Макдоналдс". 

Няма коментари:

Публикуване на коментар