събота, 21 декември 2013 г.

ТАЙНИТЕ НА ТАМЯНА

Наричан още Ароматът на Слънцето и Божествени сълзи, тамянът има почти магическо действие. А здравословните качества на тази смола са неизброими. Какво представлява тамяна и какво се лекува с него?

Тамяново дърво или Босвелия са наименования на едно и също лековито растение, което се среща в Източна Африка, Арабския полуостров, Индия. То се използва в парфюмерията заради аромата си, а смолата, която се добива от него се използва в медицината и е позната под името тамян.

Какво се лекува с тамян?

Тамянът има силно противовъзпалително и обезболяващо действие действие, подобрява кръвообръщението, подсилва имунната система, смята се дори, че може успешно да се бори с някои ракови клетки.

Тамянът е доказан ефикасен лек при артрит и редица заболявания на опорно-двигателния апарат. Помага при отоци и мускулни спазми, редуцира броя на астматичните пристъпи, лекува възпалителни заболявания на червата като язвен колит, както и помага при бъбречно-каменна болест.
Тъй като тамянът има опияняващо действие, се смята, че е добър антидепресант, помага при стрес и уплах. Използва се като метод за лечение не само в психотерапията, но и в ароматерапията. Има успокояващ и тонизиращ ефект, помага при безсъние.

Лечение с тамян

То бива два вида - външно (чрез вдишването на пушека или чрез компреси с тамян) и вътрешен прием, при който обаче трябва тамянът да се поглъща, без да докосва зъбите, тъй като води до почерняването им.

При астматичен бронхит - издълбава се сърцевината на 3 ябълки, в които се поставят тамян, след което се похлупват с издълбаното капаче от ябълката и се пекат във фурната. Всеки ден в продължение на 5 дена се изяждат по 3 ябълки на ден преди хранене. 
Настинка и затруднено дишане - вълнено парче плат се поръсва с оцет, тамян и черен пипер и се слага на гърдите. 
Шипове - сварен боб и мед се разбъркват с тамян и се налага компрес от смества върху болезнените места. Повива се с кърпа и се спи с компреса. 
Камъни в бъбреците - по едно парче тамян се изпива всяка сутрин на гладно или се поглъща, като се увие в хляб и мед. 

Тамянът и религията

За тамяна се говори още в Стария завет, както и в евангелските предания.
Той е задължителна част от църковните служби, тъй като се вярва, че има пречистващо действие. С тамян се прекадява и трапезата на Бъдни вечер за здраве и благоденствие. Смята се, че чрез вдишването на пушека при прекадяване поемате от здравословните качества на тамяна.

Любопитно за тамяна

Египтяните приготвяли подмладяващи маски за лице от тамян. Използвали го и за балсамиране, смесен със смола от кедрово дърво и мускатово масло.
Древните китайци вярвали, че инхалациите с дим от тамян пречиствали съзнанието и душата. А заради това, че пушекът на тамяна се издига спираловидно нагоре, в Китай се вярва, че тамянът е източник на вдъхновение и начин за досег с божественото.
В мюсюлманския свят се прогонват зли духове с тамян.

Безспорно силно енергийно изчистване е прекадяването с тамян на дома, работното място и във всяко друго пространство.
За прекадяването се използва керамично съдче, въглен (купува се от църквата) и тамян. Прекадяването започва от входната врата след прочитането на молитва, например “Отче наш”. Стаите се обикалят по посока на часовниковата стрелка, като особено внимание се обръща на ъглите, където енергията има склонност да застоява. Прекадяват се меките мебели, под леглата, в гардеробите и се оставя няколко часа тамянът хубаво да попие във всичко. Чак след това отваряме прозорците за течение. Докато обикаляме внимаваме за мислите в главата, те трябва да са позитивни утвърждения. Ето едно позитивно утвърждение: “Господи, благослови този дом с мир, любов, здраве, благосъстояние, добри приятели .......” и каквото още искаме. Може да си формулирате ваши собствени изречения. Тези изречения се повтарят през цялото време, не позволявайки на ума да се отклони към делничните проблеми. Прекадяването завършва на входната врата с прекръстване на прага. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар