понеделник, 30 декември 2013 г.

ЛЮБОПИТНИ ОБИЧАИ И ПОВЕРИЯ ЗА НОВА ГОДИНА

Часове преди настъпването на новата година, всеки следва определени традиции и ритуали, които е научил от семейството си и за които вярва, че ще му донесат здраве и късмет. Вижте някои любопитни обичаи за Нова година по света и у нас.

Подобно на коледната, новогодишната трапеза у нас трябва да бъде богата и пищна, отрупана с различни ястия и красива подредена. Колкото повече блюда има на масата, толкова по-голямо ще е изобилието през новата година и толкова по-плодородни ще са земите.

Спорен е въпросът какво да бъде основното ястие. Някои казват, че на трапезата задължително трябва да има ястие с птиче месо, докато според други така ще излети късмета. Същият е и казусът със свинското. Едни твърдят, че е на хубаво, други вярват, че носи лош късмет, защото прасето рие в земята.

Важно място на новогодишната трапеза заема баницата с късмети. Традицията повелява тя да бъде нарязана на толкова парчета, колкото са членовете на семейството, плюс едно допълнително за къщата. По стар обичаи в баницата трябва да се сложат освен късмети и дрянови пъпки. След като всички опитат от традиционното ястие, хвърлят дряновите пъпки в огъня. Ако изпукат, е на хубаво.

На новогодишната трапеза трябва да има и орехи. По тях се гадае дали ще е здрава година. Ако ядките вътре са хубави, тогава семейството няма да има болести и здравословни проблеми.

Казват, че сутринта на 1-ви януари е най-доброто време за гадаене, защото тогава съдбата подсказва най-вярно. На кафе, на боб или с конец са най-разпространените методи за врачуване в началото на новата година.

Сутринта от първия ден на новата година не се изхвърля боклука, защото хората вярват, че е на лошо.

В Италия имат традицията на Нова година да поставят на перваза на прозореца запалена свещ и до нея монета, за да бъдат всички здрави и щастливи.

В някои части на Гърция пък използват последните часове от старата година за партия игра на карти. Който спечели, той ще се радва на най-много успехи през следващите 12 месеца.

В Англия е прието, когато ходиш на гости на Нова година, да носиш със себе си въглен, за да го хвърлиш в огнището на домакините. Идеята е огънят да не спира да гори цяла година, а семейството да е здраво и сплотено.

В Испания пък по стар обичай на Нова година слагат грозде на трапезата. Когато удари 12 часа, всеки бърза да изяде 12 зърна от плода, като на всяко си намисля по едно желание за предстоящата година.

Какво се похапва по света за Нова година?

Хората по света консумират най-различни храни в новогодишната нощ и в първия ден от Новата година. Много от ястията са свързани с поверията идващата година да донесе благоденствие, здраве, щастие и успехи.

Някой вярват, че храната във формата на кръг носи щастие, защото е символ на затворения кръг на една и началото на нова година. Затова и холандците в очакване на Новата година хапват понички,финландците кръгъл плод, а американците боб. В Гърция за Нова година хапват Василопита, в която се слага паричка.

Като чукне полунощ във Филипините е важно масата да е отрупана с храна, което означава благоденствие. За просперитет и успех в Новата година се слагат седем различни кръгли плода.

В Япония се слага особено дълга юфка на ленти, която символизира дълъг живот. За благоденствие и здраве пък се предлага сладкиш на мощта.

В южната част на щатите вярват, че подготовката на черен боб за Новогодишната нощ носи щастие, зелената храна като зелен боб, спанак или зеле, които припомнят на цвета на доларите, носи пари.

Какво се похапва по света за Нова годинаЗа Нова година на празничната трапеза в Австралия трябва да има прасенце. То символизира среща и благоденствие. Като десерт се предлага сладолед от мента във форма на детелина с четири листа.

Традицията в Сицилия казва, че щастието през новата година идва при онези, които хапнат лазаня, а всички онези, които на трапезата сложат макарони или друг вид паста, освен лазаня ще бъдат нещастни.

Когато чукне полунощ в Испания испанците похапват 12 зърна грозде - по едно за всеки месец, за да бъдат щастливи през цялата идваща година.

За нова година в Норвегия се черпят с пудинг от ориз. В него слагат един бадем. На този, на който се падне бадема ще бъде щастлив цяла година.

Киселото зеле е основното ястие в новогодишната нощ в Германия. То се сервира по различен начин. Предпочитано е задушеното зеле със свинско или шницел. На масата задължително трябва да има и някакво пържено тесто. Става въпрос за понички със сладко или друг крем. Празничната вечер приключва, след като всеки е изял малко прасенце направено от марципан, защото се вярва, че то носи щастие.

Първото ястие за новогодишната нощ в Бразилия е супа от леща и ориз. Ритуалът, който може да подсигури добри парични средства е консумирането на нар. Седем зърна от този плод са достатъчни за подсигуряване на щастие през следващите 12 месеца. На празничната трапеза има и ястия от свинско. На този ден не се слагат раци нито пуйка, защото се вярва, че те носят нещастие.

Хедонизмът /философско учение, което смята удоволствието за основна цел в живота бел.ред/ се чества през цялата година в Италия. Върхът обаче настъпва точно по празниците. Сред любимите ястия, които се подготвят за новогодишната нощ са различни видове риба, обикновено добре опушени и осолени, както и пасат "Вермичели" /макарони на фурна/, печена или пържена змиорка и специалния хляб /козунак/ "Пенетоне". Хлябът често е сладък в различни форми, украсен със захаросани плодове, бадеми и стафиди и обикновено се поднася като десерт.

Василопита е вид хляб, който се сервира в гръцките домове около Нова година. Тестото е различно в различните части на Гърция. Общото навсякъде е да се сложи златна пара. След като и изпечен хлябът се разделя между членовете на семейството и този, който има щастието да получи парата може да се надява на богата година. Като месо се сервира пуйка пълнена с кестени и грозде. 

Поверия за Нова година и Васильовден

На 31-ви декември домът трябва да е чист и подреден, за да започне годината „на чисто“ и да не носи със себе си миналогодишните проблеми.
Трапезата трябва да е богата, а ястията – разнообразни, за да бъде плодородна новата година и да има хляб за всички. Ако сте от почитателите на морските дарове, се налага да се въздържате. На този празник блюдата с раци и омари са забранени, за да не върви годината назад.
Ако посрещате Нова година в чужбина, означава, че ви очакват пътешествия и през идната.
В новогодишната нощ в джобовете на дрехите ви трябва да дрънкат монети, за да сте здрави. Празнични поверия
Едно от празничните поверия гласи, че жените трябва да са облечени в най-новите си дрехи, за да запазят хубостта си и през новата година. Под облеклото пък да носят червено бельо – така ще им върви в любовта.
Народните поверия гласят, че ако на 31-ви декември има сняг, нивите ще са плодородни. Ако небето е ясно и звездите се виждат, ще има много плодове в градината.
На Нова година и на Васильовден не се дават пази назаем, за да не излезе богатството от дома.
На 1-ви януари не се изхвърля боклукът, за да не „избяга“ късметът.
Ако някой кихне на празничната трапеза на Васильовден, е на хубаво. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар