четвъртък, 5 декември 2013 г.

НА 6 ДЕКЕМВРИ ПРАЗНУВАМЕ НИКУЛДЕН

Свети Никола

На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Никола (Никулден). Св. Никола е роден в гр. Патра. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 142 г. в гр. Мир. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца .

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита и като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).
В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

ТРАДИЦИОНЕН ПЪЛНЕН ШАРАН

Необходими продукти:

2,5 кг Шаран2 големи глави лук1 морков300 гр. счукани орехи1 к.л. черен пипердевесилмагданозсол5 с. л. зехтин (олио)5-6 лимона


Шарана се почиства от люспите и вътрешностите, осолява се и натрива с прясно изцеден лимонов сок от вън и вътре.

Плънка:
В загрят зехтин се запържват последователно двете глави лук нарязани на дребно, моркова настърган на едро и счуканите орехи. Прибавят се подправките. Шарана се измива със студена вода и се пълни. Зашива се с конец. По цялата му дължина се подреждат нарязани на кръгчета лимони. В подходяща тава се поставя шарана. Прибавят се 300 мл. студена вода, завива се с алуминиево фолио и се пече в загрята фурна на 200 градуса около 50 минути. Сваля се фолиото и се запича около 15 минути. Преди сервиране се сменят изпечените лимони със свежи. Сервира се нарязан с лимон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар