сряда, 12 март 2014 г.

КОЙ МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ Е ПОДХОДЯЩ ЗА НАШЕТО ДЕТЕ?

Това е списък с някои музикални инструменти, които са по-лесни за изучаване и са подходящи за начинаещите. Редът на изброяване е произволен  и няма претенции за рейтинг класация.



  1. Цигулка
Цигулките са доста лесни за начинаещи музиканти, като най-подходящата възраст за започване на обучение по цигулка е 6 години. Естествено по-големи деца също могат да започна обучение и с лекота да овладеят инструмента.  Цигулките се предлагат в различни големини, съобразени с възрастта и ръста на музиканта (от пълен размер до 1 / 16). Освен това цигулката е доста популярен инструмент, присъстващ в почти всеки симфоничен оркестър, така че за професионалните цигулари има широко поле за изява. За начинаещите цигулари по-подходящи са класическите (акустични) инструменти. Едва, когато обучаемият напредне и овладее цигуларското майсторство, може да се премине към електрическа цигулка.

  1. Виолончело
Друг инструмент, който е доста лесен за започване на обучение и е подходящ за деца на 6 години и по-големи е виолончелото. Това е по същество голяма цигулка, но нейното тялото е по-дебело. Техниката на свирене е същата като при цигулката,  чрез триене на лъка струните, но поради по-големия размер на инструмента изпълнителя е в седнало положение, държейки виолончелото между краката си.  Тези музикални инструменти също се предлагат и няколко размера (от пълен размер до ¼), съобразени с възрастта на изпълнителя.

  1. Контрабас
Този инструмент е като огромно виолончело и на него се свири по същия начин, чрез триене на лъка през струните. Друг начин да се свири чрез придърпване или удряне с лъка по тях. На контрабас може да се свири от  право или в седнало положение. Контрабасът е подходящ за деца на 11 и повече години. При него също се предлагат различни размери от пълен размер, 3 / 4, 1 / 2 и по-малки. Контрабасът не е толкова популярен, колкото други струнни инструменти, но е от съществено значение в повечето видове ансамбли особено в джаз бандите.

  1. Флейта
Флейтите са много популярни и са подходящи за деца от 10-годишна възраст нагоре. Тъй като е този инструмент е много популярен, то и  конкуренцията сред професионалистите е много голяма. Но този факт не бива да ви обезкуражава, ако искате да станете професионален флейтист. Флейтите е едни от най-лесните музикални инструменти за изучаване, лесни за пренасяне и не много скъпи.

  1. Кларинет
Друг инструмент от семейството на духовите инструменти, който  е лесен за изучаване от деца на 10 години и по-големи. Подобно на флейта, кларнетът е много популярен, и предлага много  възможности за професионална изява. Има ученици, които започват с кларнет и друг инструмент, като саксофон  например и нямат проблеми с прехода.

  1. Саксофон
Саксофоните се предлагат в разнообразие от размери и видове: като сопрано саксофон, алт саксофон, тенор саксофон и баритон саксофон. Те са подходящи за деца над  12 годишна възраст. За начинаещите се препоръчват  алт саксофони.  Саксофонът е неделима част от всеки духов оркестър.

  1. Тромпет
Тромпетът принадлежи към семейството на медните духови инструменти. Обучението е доста лесно и е подходящо да се започне на 10 годишна възраст.  Тромпетите са оркестрови инструменти, които най-често се използват в джаз банди. Той е лесен за научаване, лесен за пренасяне, интересен за учениците  и не много скъп.
Избягвайте да купувате инструменти с боядисани накрайници, тъй като боята може да се олющи.

  1. Китара
Китарата е един от най-популярните музикални инструменти и е подходящ за деца на възраст 6 години и нагоре.  Китарите се предлагат в различни размери и стилове, за да задоволят потребностите на китаристите.  Не бързайте с избора на електрическа китара, ако сте начинаещ изпълнител. Китари са основни инструменти  в повечето музикални групи, могат да се използват и като солови инструменти. 
     
  1. Пиано
Този музикален инструмент е подходящ за деца над 6 години и възрастни. Пианото отнема много време и търпение, за да овладее, но след като веднъж го направите, си струва. Пианото е един от най-разнообразните музикални инструменти и един от тези с най-красиво звучене. Традиционните пиана (акустични пиана) са по-подходящи за начинаещи, но в момента на пазара се предлагат  много електронни пиана, които като истински пиана. Цената естествено за пианата е доста солидна, защото това са сложни и големи инструменти.

  1. Арфа
Арфата е изненадващо лесен музикален инструмент за изучаване. Особено, ако обучаемият преди това е свирил на пиано. Преходът от пиано към арфа е лесен, защото и тук се свири с двете ръце.  Арфите се предлагат в два размера: малък  за деца на 8 годишна възраст и голям за над 12 годишните. Не са много хората, които свирят на арфа и намирането на учител може да се окаже трудна задача. Въпреки това, арфата е един от най-древните и красиво звучащи инструменти и си струва да опитате, ако желаете.

1 коментар: