понеделник, 17 март 2014 г.

СИНУЗИТ ПРИ ДЕТЕ

Заради неукрепналата си имунна система, децата са много податливи на бактериални и вирусни инфекции, каквато е синузитът. И също толкова често, синузитът се превръща в хронично заболяване, което ги навестява при всяко по-рязко застудяване на времето или при остра настинка. Но заради симптоматичната си прилика с други инфекциозни заболявания, синузитът трябва да бъде клинично доказан и да се овладее, преди да доведе до по-сериозни здравословни проблеми. 
 
Синузит




Най-лесният начин да се открие синузит е чрез рентгенова снимка. Но за да се избегне вредното лъчение върху детето, този метод се оставя като крайна алтернатива или в случаи, когато няма подобрение в състоянието на малкия пациент. Важно е обаче, при поставяне на диагноза „синузит” да бъде посочен и причинителят на заболяването. Защото, въпреки че сам по себе си синузитът не е заразен, вирусът, който е предизвикал възпалението на синусите и който продължава да „живее” там, се разпространява лесно и бързо в околната среда.
Какво е синузит?

Синузит се нарича инфекция на синусите, възникнала в резултат на попаднали в тях бактерии, вируси или алергени, обикновено след прекарана настинка или грип. Синусите са 4 двойки влажни кухини, наподобяващи балончета, разположени в основата на челото (зад носните кухини), зад скулите, между очите и в центъра на черепната база точно под хипофизната жлеза (и зад очите). Те олекотяват теглото на черепа и определят тембъра на гласа.

СинузитСинусите са покрити със същата лигавица, която обгръща носа и устата. И когато тя се възпали (вследствие на остра хрема или алергична реакция, например), започва отделянето на повече секрети, които заради блокираната дренажна система на носната кухина, не могат да бъдат отделени и „засядат” в синусите. Така предизвикват и тяхното възпаление (изпълвайки ги със слузесто вещество), познато с името синузит.

Причини за синузит

Много специалисти първо търсят причините за поява на синузит при децата в хранителни алергени (особено ако малчуганът не се е разболявал непосредтвено преди проявата на първите симптоми). Най-често това са продукти на млечна основа - лактозата, съдържаща се в тях е много популярен причинител на алрегии. Под въздействие на такива дразнители секретите, отделяни от носа, стават по-плътни и се превръщат в идеална среда за различни вируси и бактерии, които засядат в каналите и стигат до синусите.

В случай, че синузитът не е на алергична основа, причините се търсят в наскоро прекарана настинка, възпаление на дихателния тракт, грипни заболявания и климатични условия.

Симптоми за синузит

Симптомите при синузит варират в зависимостта от възрастта на детето. Тъй като челните синуси не се развиват преди 6-7-годишна възраст, а стават податливи на инфекция едва в ранна тийнейджърска възраст, оплакванията на детето от главоболие по време на настинка или студено време, не са показател за синузит. За сметка на това сухата, продължителна (поне седмица) кашлица, високата температура, трудностите с дишането, болките в зъбите и ушите, и бледата кожа са точно такива показатели.

СинузитПри някои деца синузитът се проявява и чрезнарушение в гласа, събиране на слузни секрети в устната кухина, болка в горната част на стомаха, последвана от повръщане (заради увеличилото се количество секрети в стомаха), подпухнали очи,  прекомерна раздразнителност и отпадналост. При поотрасналите деца болката може да се съсредоточи и в предната част на главата, около носа и очите (където е едната двойка синуси) и в областта на скулите.

Противно на общоприетите схващания, жълто – зелените секрети, отделящи се от носа при хрема, не са категоричен симптом за синузит. Те много често са знак за възпаление на горните дихателни пътища и след няколко дни започват да се нормализират. Но ако са в комбинация сболки в гърлото, упорита кашлица (която често се влошава през нощта), повишена температура, лош дъх, а близо седмица след началото на хремата – и треска, трябва да се направи незабавна консултация с лекар – освен синузит, има вероятност тези симптоми да сигнализират за бронхит, пневмония или ушна инфекция).

Лечение на синузит

Лечението на синузит много зависи от причинителя. Ако синузитът се е развил на базата на вирус, той може да отшуми от самосебе си, без нужда от медикаментозно лечение. Но ако причинителят е бактерия, лекарите предписват антибиотици, които се приемат орално между 7 и 28 дни.Изискването е лечението да продължи, докато симптомите спрат да се проявят за период от една седмица. И тъй като обикновено подобрение се забелязва още на третия ден, курсът на лечение с антибиотици продължава 10 дни.

СинузитВ случай, че не искаш да разстройваш с медикменти и без това неукрепналата имунна система на детето, можеш да му помогнеш да облекчи болката и хремата с няколко домашни лека. Налагай му топли компреси, карай го да си прави инхалации със запарка от мента, с кипнала вода, в която си разтворила морска сол, а ако имате у дома кварцова или инфрачервена лампа, правете нагревки по няколко минути дневно (като задължително предпазвате очите).

В аптеките също така се предлагат и капки, спрейове и таблетки, които намаляват подуването на лигавицата и отпушват носа.Не прекалявай с приложението им обаче – повече от седмица употреба на такива медикаменти може да причинят привикване на организма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар