понеделник, 16 декември 2013 г.

БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ СЪС СИРЕНЕТО, КАРТОФИТЕ И БОБА




Всяка от храните, за които ще четете тук, има свойте ползи за здравословното хранене. Работата е там, че в неумението си да ги ползваме и съхраним, въпросните храни губят стойността си, а нерядко се превръщат в сериозен проблем за диетата. 

Картофи
Лоша храна ли са?

Всъщност картофите са много зле разбрана храна. Пълния си потенциал реализират основно в храненето за бебета и малки деца, както и при веганите. Негативите около тях са, че сами по себе си картофите не стават за основна храна. Липсва им протеин, липсват им качествени мазнини. Ако са варени, дори калориите им са твърде малко за активно спортуващи и мъже. 

Какво може да се обърка?

Неуместно комбиниране с други храни;
Лоша предварителна кулинарна обработка.
Лош избор на приготовление
Не пържете! Картофите имат уникалната способност да поемат мазнина. Ама много мазнина. Следователно пърженето и печенето им в мазнина ги прави калорийни бомби. Често се пържат в хидратирани мазнини. Това пък ги лепи трайно по задните ви части, защото да метаболизирате трансмазнина, не е така лесно, като да метаболизирате стандартни мастни киселини и глицерол. 

Неуместно комбиниране с други храни
Следните комбинации са слаба работа, особено за хора, които искат да държат или да свалят талията, без много-много да мерят храната:

картофи + други въглехдиратни храни: хляб, овесени ядки, ориз, фиде (макарони), брашно.
картофи + мазнина на око: това просто е лоша идея, защото за да усетите картофите "блажни", се искат много, много калории...
Лоша предварителна кулинарна обработка
Има няколко начина да влошите качеството на добрия картоф:

да го обелите, ако е млад картоф - това го лишава от фибри и някои витамини;
да предпочетете нарязан, бланширан, омазнен и замразен картоф пред натуралния - е, това е престъпление срещу храната и срещу здравето ви;
да обелите стар картоф и да го оставите извън вода - кислородът във въздуха го съсипва, топете обелените картофи във вода.

Сирене
Лоша храна ли е? 

В никакъв случай! Маслените сирена са отличен източник на калций, умерен на протеин и, разбира се, на наситени мазнини. На... много наситени мазнини и много калории. Е в това е основният проблем. Ако калориите не са ви проблем, прескочете тази храна.

Какво може да се обърка?

Лош избор на приготовление;
Неуместно комбиниране с други храни;
Лош избор на приготовление
Това не е храна, която изисква екстра мазнина, за да допълни хранителните си качества. Уви, точно това се случва с термично обработени сирена. Ето как да НЕ готвите сирене, ако искате да свалите или поддържате килограми, но не сте на нисковъглехидратна диета:

не става за паниране - защото се топи в устата и оттам направо пътува към задника, като се спира само около кръста;
не става за печене в гювече с допълнителна мазнина - лоша идея заради огромната калоричност, лош избор на храна за период на сваляне;
не се пържи - това е като да добавяте отчасти мазнина в мазнина, т.е. лоша идея, когато калориите имат значение.
Неуместно комбиниране с други храни
Ето няколко лоши и все пак хитови в България идеи за комбиниране на сиренето:

сирене с олио/в масло и подправки - това е равно на много калории и стимули към апетита да ги погълнете;
сирене с високопротеинови и високомаслени храни: кашкавал, сушени месни изделия и колбаси, прясна скара от мазни меса;
сирене с храни, бедни на вода и богати на въглехидрати: сухари, пица блат, бисквити.
Безконтролно добавяне в храни
Да стържете сирене в салатата е готино и вкусно, само дето 150 г лесно се губят в 300 г зеленчук. Резултатът от грешка с 50 г е 150 ккал. 

Когато към тази грешка добавите някоя от горните, нещата загрубяват, а вие напълнявате.

Зрял фасул
Лоша храна ли е? 

Фасулът има дълга традиция на българската трапеза. Това е храна с универсално приложение, която се нуждае от малко добавки, за да се превърне в пълноценна порция откъм протеин, мазнини, въглехидрати, фибри и разбира се, калории.

Какво може да се обърка?

Лош избор на приготовление;
Неуместно комбиниране с други храни.
Лош избор на приготовление
Бобът е храна, която иска отговорно отношение към кулинарната обработка. При него се изисква предварително варене, отстраняване на първа вода, защото в нея има един куп токсични за нас вещества и продължително второ варене за завършване на кулинарния процес. 

Работата е там, че с бързото хранене в града често се храним по заведения, където фасулът седи някак... твърд?! Това е резултат от лош стандарт на готвене, ако целият фасул е леко алангле, или лош продукт (смес от реколти), ако само някои бобчета са твърди. Последствията далеч не са само миризливи. Такъв фасул скапва доброто здраве на чревната флора и натоварва черния дроб с излишни детоксикации. 

Неуместно комбиниране с други храни
Не е добра идея да комбинирате боба със следните храни:

има риск от протеиново отрявяне при стар боб и храни, богати на протеин: това е всяка от следните комбинации - боб яхния с луканка, пастет от боб с кашкавал, постни риби и меса, салата от боб с ядки.
калориите се качват много при стар боб и храни с умерен протеин, но високи мазнини: боб яхния с коя да е от следните храни: сирене, яйца, кашкавал, наденица, бекон, мазна риба и др.
калориите се качват много при стар боб и сухи, богати на въглехидрати храни: сух хляб, брашно, чипс, пуканки, захар, печена царевица, оризови ядки, солети и пр.
Гответе и комбинирайте храните умно, за да сте здрави и физически активни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар