вторник, 25 юли 2017 г.

РЕЛАКСИРАЩИ КНИГИ

Нищо не може да замени удоволствието от разлистването на нова книга. Първо ме привлича оформлението на корицата, но понякога то лъже. После вниманието ми привличат заглавието и автора, а понякога и мирисът, който излъчва книгата. Не, не си въобразявам, книгите имат миризма, като тази на последната, която купих, миризма на лавандула. При отпечатването е използвана технология, която позволява освобождаването на лавандулов аромат. А книгата е "Малката билкарница в Монмартър" от Донатела Рицати. Приятна история от Париж за жена търсеща отчаяно призванието си на природолечител и сблъсъкът й с предразсъдъците и неверието на хората в способностите й. Релаксацията е гарантирана от самата история и допълнена от лавандуловият аромат, който излъчва печатарското мастило.
Друго заглавие за отмора е "Маслиновата ферма" от Каръл Дринкуотър. Изключителна книга, от тези, които се четат на един дъх. От една страна историята е банална, отново семейство, което решава да възроди старо имение в южна Франция и трудностите, с които неминуемо се сблъскват. Но от друга, книгата е написана изключително увлекателно и разкрива много подробности около отглеждането на маслинови дръвчета, грижата за реколтата и производството на първокачествен зехтин. Фабулата е много интересна, а усещането е за пренасяне в живота на една истинска маслинова ферма в Прованс. 
Последното ми предложение е за "Градината на малките промени" от Аби Уаксман. Тази книга е малко по-сериозно четиво. Разказва за борбата на млада майка, вдовица с две малки деца, да възстанови душевното си равновесие и заедно с него живота си. Всеки ден, стъпка по-стъпка, с всяко едно ново начало животът й добива нови очертания и смисъл. Отново опираме до "малките неща", тези, които изпълват всекидневието ни и му придават смисъл. "Дори една саксия с цвете може да бъде градина".
Три заглавия за отмора и релакс, за откриване на малко щастие всеки ден. Приятно четене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар