Все повече говорим за здравословен начин на живот и здравословен начин на хранене. Безспорно храненето е в основата на много болести. Факт е, че с промяната на това, което ядем, можем да повлияем върху метаболитните процеси в организма и по този начин да повишим имунната си сиситема, да забавим стареенето. В последните години популярност добива идеята за ниско калорийното хранене. От къде идва тя?
През 60-те години учените откриват странен процес при клетката, а именно, че клетките са в състояние да се освободят и да унищожат част от собственото си съдържание. Чрез задействането на сложни механизми те извършват рециклиране на тази част, като това се случва в точно определено клетъчно „отделение”. Там се съдържат ензими, които могат да разградят протеини, въглехидрати и липиди. Това клетъчно отделение днес е известно като „лизозома.
През 90-те години широко известен става терминът „автофагия”. Става ясно, че клетките съвсем целенасочено са в състояние да отделят и изолират ненужното, излишно или вредно съдържимо и да го преработят – да се „самоизядат”- от гръцки автофагия означава самоизяждане.
Оказва се, че по този начин клетката се освобождава от попадналата в нея инфекция и натрупани токсини. Нещо повече, нарушеният процес на автофагия е в основата на заболявания като Паркинсон, диабет, рак и редица генетични болести.
Откритието наистина е феноменално и е извършено от японският учен, клетъчен биолог д-р Йошинори Осуми през 1992г. На 5 октомври 2016г, почти четвърт век по-късно, той е обявен за носител на Нобеловата награда за физиология и медицина за грандиозните му открития относно механизмите на автофагия.
Днес е известно, че процесът на автофагия е присъщ на всички живи същества. Клетките на всеки жив организъм са в състояние сами да разпознават, изолират и преработят всичко ненужно и вредно – т.е. могат да се освободят от т.н. клетъчен боклук. По този начин клетките се обновяват, а клетъчният боклук се рециклира. Все още не е ясно защо в даден момент процесът автофагия се нарушава и клетките не успяват да разпознаят и изолират навреме вредните вещества, като в крайна сметка организмът се разболява. Предмет на задълбочени медицински проучвания е възстановяването на този клетъчен механизъм. Счита се, че е напълно възможно автофагията при клетките да бъде отново задействана, като по този начин тялото се подтиква само, още на клетъчно ниво, да разпознае и да се справи с болестния процес. В момента все още не е синтезирано такова лекарство.
Много важна част от откритието на д-р Осуми е как може да бъде стимулирана автофагия при клетките. Той установява, че в състояние на стрес клетката е принудена да се самоизяде. Недостигът на хранителни вещества е именно такова стресово състояние. Японският биолог открива по опитен път, че при драстично намаляване на калорийният прием, клетката започва да автофагира. Тя произвежда енергия от вътрешните си ресурси, като по този начин унищожава целия натрупан боклук и най-вече патогенни вируси и бактерии.
В конкретен аспект става въпрос не толкова за гладуване, а за преминаване към ниско калорично хранене. Ако приемът на калории за деня се намали от 10% до 50% за период от 5 -7 години, се счита че това ще окаже изключително добър ефект върху човешкия организъм. Ще се повлияят благоприятно болести на сърдечно-съдовата система, ифаркт, инсулт, диабет, артрит, инсулинова резистентност, Паркинсон, автоимунни заболявания и най-вече рак.
Тъй като говорим за период от няколко години, оптималното намаляване на калориите реално е с около 30%. Това на практика означава преминаването към такъв начин на живот, че едно от основните за деня хранения да бъде съвсем нискокалорично. Дали това ще бъде закуската, обяда или вечерята, всеки преценява сам. Но тук не става въпрос за гладуване под каквато и да е форма. По-скоро може би за периодично постене.
Смисълът на ниско калорийното хранене е подробно изследван от американският д-р Луиджи Фонтана. В продължение на 10 години той и екипът му правят изследване и установяват, че продължителното ограничаване на калориите при човека много силно повлиява и променя метаболизма, а от там и всички механизми на клетъчно ниво в посока подмладяване и оздравяване. Не само, че човек не се разболява, а подобрява качеството си на живот и забавя стареенето. Не случайно, факт е, че общото при повечето дълголетници е намаленият калориен прием с храната.
Храните, които съдържат най-малко калории, са някои плодове – ягоди, горски плодове,диня,пъпеш, ананас; зеленчуци – моркови, зелена салата, краставици, домати, спанак, чушки; овесена каша, яйца, извара, кисело мляко и др. Добре е, ако може да се замести с тях едно от основните хранения за деня – например закуската да бъде овесена каша с 1 лъжица мед и малко плодове.
Естествено промяната в храненето ще има още по-голям резултат, ако се съчетае с достатъчно движение, прием на омега 3 мастни киселини, а защо не и с по-позитивен начин на мислене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар