събота, 2 ноември 2013 г.

БАНАНИ СРЕЩУ ЕСЕННА ДЕПРЕСИЯ


C настъпването на есента човек е склонен към промяна на хранителните си навици. В началото на сезона храненето е близко до това през лятото - все още има изобилие от плодове и зеленчуци, което позволява спазването на нискокалориен режим, богат на витамини и минерални соли. В по-късна есен, когато времето се застуди, човек започва да яде продукти с повишено съдържание на мазнини.


 "Механизмът на организма да натрупва запаси от телесни мазнини е наследство от древни времена, когато е било трудно да намериш храна и да ядеш редовно - обяснява доц. д-р Евгени Стойнев. - Но в днешно време той води до свръхконсумация.

 А нарастващият прием на "сладки" въглехидрати се дължи на факта, че есента е сезон на понижено настроение и депресия. Тези състояния по естествен път се преодоляват чрез консумиране на захарни изделия, което спомага отделянето на серотонин - хормона на доброто настроение."

Възможно ли е да се избегне склонността към свръхенергийно хранене, повишаваща риска от натрупване на излишни килограми? Наистина есента не е най-подходящият сезон за ударно отслабване, но телесното тегло може да бъде задържано. Запазете максимално инерцията от лятото - разнообразно хранене и добра двигателна активност. Предпочитайте растителните мазнини. От животинските продукти наблягайте на рибата, чиито омега-3 мастни киселини имат благоприятно въздействие върху сърдечносъдовата система.

 "Ако не можете да се въздържите от сладко, опитайте се да заместите рафинираните захари с плодове - съветва специалистът. - В най-голяма степен това се отнася за бананите, които, освен че удовлетворяват усещането за сладък вкус, помагат за мощно отделяне на серотонин.

За да потиснете по естествен път повишения апетит, е необходима максимална консумация на зеленчуци, независимо от ограничения асортимент. Добре е менюто ви да включва картофи, кисело зеле, моркови. Липсата на разнообразие може да се преодолее с употребата на замразени плодове и зеленчуци. Ограничете консумацията на туршии и компоти заради голямото им съдържание на сол, рафинирана захар, както и на някои консерванти.

Предпочитайте топлата храна, която в студения сезон създава по-голямо чувство за ситост. Подходящи са супите, но ги приготвяйте с ниско съдържание на мазнини и с оптимално количество сол."

Няма коментари:

Публикуване на коментар