вторник, 5 ноември 2013 г.

МУШКАТОТО МОЖЕ ДА ЦЪФТИ И ЗИМАТА, АКО МУ ОСИГУРИТЕ ДОСТАТЪЧНО СВЕТЛИНА


Мушкатото е цялото покрито с пъпки, а температурите навън са все по-ниски. Сърце ни ви дава да изрежете красивото цвете и да го зазимите. Може да го приберете и в отоплявана стая и да му се радвате още няколко месеца. Но ще трябва да му осигурите нужните условия, за да не загине. 


Светлината е най-важна за мушкатото. И през лятото то цъфти само на слънце, на северен балкон расте само на листа. Затова поставете саксията на перваза на прозореца. Когато времето е мрачно, осигурете на цветето поне 10-12 часа допълнително осветление. 
Дръжте мушкатото на перваза на прозореца.
Поливките обаче ще трябва да намалите. Мушкатото е родом от Южна Африка и въобще не понася подгизване на почвата. Цветето е в състояние да натрупва запаси от влага в стъблата си, така че една поливка в седмицата е напълно достатъчна. Използвайте само престояла вода със стайна температура. 

Ако е студена, корените ще колабират, ще се свият и може да изсъхнат. Това ще доведе до загиването на цялото растение. Не пръскайте листата, те нямат нужда от висока въздушна влажност. Подхранване през студените месеци не е необходимо. Затова пък високата температура е задължителна, ако не искате листата да започнат да падат. Мушкатото вирее най-добре при температура над 17-18 градуса.
Пъпките ще се разтварят и в стаята поне до Коледа

Все пак не очаквайте да се образуват нови и нови пъпки чак до пролетта. Ще трябва през януари и февруари да дадете почивка на растението. Тогава го подрежете, за да израстат нови свежи клонки през следващия сезон. При рязането спазвайте следните правила:
- Режете страничните клонките над листните възли с пъпки. Така ще стимулирате образуването на кичест храст, а не на издължено и слабо растение. 
- Вътрешните клонки режете под пъпките, за да не се сгъстява прекалено мушкатото. Когато е гъсто, то не може да диша и става лесна плячка за вредители и болести.
- Изрежете мъртвите и наранени клонки, но оставете минимум 5 см от тях. 
- Младите клонки в основата на стъблото трябва да пречупите почти до стъблото. В противен случай растението ще губи сили за нарастването им, а горните няма да растат.
- Срезовете посипете със счукани дървени въглища за дезинфекция. 
- След изрязването подхранете растението, за да стимулирате по-бързия растеж на новите клонки. 

Махнете щорите, за да не пречат на светлината

По време на покоя дръжте саксията в по-прохладно помещение, но отново на светло. Поливайте през 15-20 дни. През март преместете саксията на топло, за да се разбуди цветето, да започне да расте и през май да изнесете на балкона истински красавец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар