сряда, 27 ноември 2013 г.

СТУДОВА АЛЕРГИЯ

Живачният стълб едва е паднал под нулата, и за хиляди хора настъпват “черни” времена. Става въпрос за повишената им чувствителност към ниските температури. Иначе казано – за студова алергия
КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ
Проявите на неприятната болест често напомнят за простуда или пристъп на обикновена алергия. Върху откритите части на кожата (лицето, китките на ръцете, прасците на краката, вътрешната повърхност на бедрата) при хората, които страдат от повишена чувствителност към студа, кожата се зачервява, започва да сърби, покрива се с петна или ситен обрив. Потърпевшият постоянно киха, носа и очите му са нонстоп влажни, може да го мъчи и мигрена.
СЪЩНОСТ И ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕТО НА БОЛЕСТТА
Лекарите наричат такава реакция псевдоалергична. Тя се различава от обикновената алергия по отсъствието на истински провокатор на алергия в организма. В този случай ролята на алерген изпълнява самия студ, под въздействието на който в организма се образуват специфични имунни комплекси, които се “разпадат”, щом човек влезе на топло.
ДИАГНОСТИКА
При псевдоалергичната реакция, към които спада и студовата алергия, много алергични тестове могат да бъдат отрицателни. По-точна информация дава изследването на кръвта за имуноглобулин Е, което може да се направи в имунологичните центрове.
Добре е страдащите от студова алергия да си изследват стомашночревния тракт, да посетят ендокринолог и имунолог. Специалистите отдавна са забелязали, че проблемите в тази сфера често вървят ръка за ръка с алергията.
Вие сами също можете да си направите тест за наличие на студова алергия. За целта е достатъчно да сложите върху китката кубче лед. Подръжте го 20 минути, като наблюдавате реакциите си.
Ако върху кожата са се появили обриви, започва да ви сърби, няма две мнения: студовата алергия е налице. Разбира се, такъв тест е подходящ само за потвърждаване на най-простата форма на студовата алергия. По-сложните видове алергични реакции към ниската температура могат да се проверят само в лабораторни условия.
ЛЕЧЕНИЕ
Специфично лечение на студовата алергия все още не съществува. Най-важното в този случай е да се скриете на топло колкото е възможно по-бързо. Ако сте прогизнали, спешно се преоблечете в сухи дрехи, изпийте горещ чай и вземете таблетка антихистаминно средство.
Обтрийте раздразнените части върху кожата с разтвор от сода (1/3 чаена лъжичка на чаша топла вода) или ги намажете със сок от столетник. Това ще намали страданията ви.
Ако сърбежът стане непоносим, използвайте малка хитрост: вземете в ръце възглавничката от дивана или пухена играчка и се почешете, въобразявайки си, че пръстите ви докосват сърбящата кожа. След няколко минути ще почувствате облекчение.
ИМАЙТЕ ПРЕДВИД!
Подобна на студа псевдоалергична реакция могат да предизвикат някои продукти. Към тях спадат яйцата, рибата и рибните продукти, месото на животни с броня и морски животни, шоколадът, консервите, ягодите, пъпешът, ананасът, орехите, спанакът, доматите. А също и сирената рокфор, камамбер, чедар, бирените дрожди и др. Често причина за развитието на псевдоалергични реакции към хранителни продукти са не самите продукти, а различните химични добавки, призвани да подобрят вкуса и външния им вид: оцветители, ароматизатори, антиоксиданти, емулгатори, ферменти, сгъстители, бактериостатични вещества, консерванти.
ПРОФИЛАКТИКА
Трудно е човек да се спаси от студова алергия, но не е невъзможно. Ето няколко съвета за това, как можете да се справите със сърбящите петна върху кожата и противната мокрота в носа.
Обличайте се добре! Късите полички и непокритата глава не са за вас. С настъпването на студовете облеклото ви трябва да бъде непроницаемо за вятъра и влагата. Отдавайте предпочитание на дрехите от естествена материя (особено за бельото).
Синтетиката и вълната засилват проявите на алергия.
Същото важи и за сапуна на алкална основа. Той пресушава кожата. Заменете го със сапун или гел с овлажняващи компоненти (например с масло от жожоба). Преди излизане на улицата не нанасяйте върху лицето си хидратиращ крем (със съдържание на вода). Защитете се със специална сезонна козметика.
Ако страдате от алергичен ринит, накапете в носа си специални антихистаминови капки 10-15 минути преди да излезете на улицата. Но по-добре не използвайте съдосвиващи капки. Те изсушават прекалено силно лигавицата на носа, влошавайки проявите на студовата алергия.
Откажете се навреме от употребата на студени напитки и сладолед, които могат да предизвикат пристъп на студова мигрена. Ако въпреки всичко решите да хапнете сладолед в студения ден, оставете го да се постопли и разтопи.
Ще се наложи да се откажете за известно време от шоколада, портокалите, рибата, яйцата, меда – най-честите провокатори на алергия. Въпреки мерките, които ще вземете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар