неделя, 3 ноември 2013 г.

Семействата, които се хранят заедно, по-рядко дебелеят



Семействата, които се хранят заедно в кухнята или трапезарията, по-рядко имат проблеми с излишното тегло, съобщава британският вестник "Дейли телеграф".
Д-р Байън Уонсинк от Университета Корнъл в САЩ и Елен ван Клииф от Университета Вагенинген в Холандия анкетирали 190 родители и 148 деца относно техните хранителни навици.
Учените диетолози се интересували колко често те се хранят заедно и какво правят в процеса на храненето. Следено било и теглото на анкетираните.
Лекарите установили, че семейното общуване при приемането на храна може да замени прекомерното приемане на храни, което в много от случаите бива породено от психологически проблеми. Този вид общуване носел по-силно положителни усещания от самото ядене.
Учените подчертават, че хранителните навици в семейството са от голяма важност.
Има вероятност съвместното хранене и живото общуване край масата да предотвратяват преяждането и да влияят положително върху самочувствието на хората.
Също така храненето заедно отвлича от телевизора. Изследване показало, че родители с излишни килограми се хранят по-често тъкмо пред телевизора. Докато момчетата от семейства, където се практикува съвместното семейно хранене, са с по-стройна фигура от останалите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар