вторник, 5 ноември 2013 г.

ВРЕМЕ Е ДА ЗАЗИМИМ ЦВЕТЯТА


Многогодишните растения са отлична възможност да се радваш на цветен оазис на балкона, но само ако полагаш правилни грижи за тях, за да оцелеят за следващия сезон. Нощните температури вече падат трайно под 10 градуса, следователно е време да помислите за зазимяването им. То трябва да става според конкретните особености на всяко цвете.

Най-рано трябва да се зазимят цветята, които са с тропически произход. Например олеандрите и китайските рози. Цитрусовите дръвчета също са чувствителни на студ. След това идва ред на саксийните рози, лантани и клематиси.

Последни може да останат обечките (фуксия), защото те са доста студоустойчиви. Дори температури два-три градуса под нулата няма да ги стреснат. 
Фуксията цъфти до студ, а след това се изрязва до 10-15 см от почвата

Преди да внесете саксиите под покрив, внимателно разгледайте растенията да няма вредители по тях. Ако откриете неканени гости, напръскайте с подходящ препарат, изчакайте 3-4 дни и отново повторете процедурата.

Пръскайте в топли дни, но слънчеви лъчи не трябва да попадат на мокрите от препарата листа, защото те ще прегорят.

Повечето растения е добре да бъдат подрязани, преди да се зазимят. Иначе листата ще опадат и ще остават големи голи клонки. Ще ви е трудно да ги съхранявате, особено ако трябва да се грижите за повече растения.

Освен това корените на цветята също заспиват през зимата, смучат много по-малко влага и хранителни вещества. Ако надземната им част е прекалено голяма, тя постепенно ще изсъхва и може да загине цялото растение. Подрязването ще позволи на цветята през пролетта да развият новите си филизи на по-къси стари стъбла и така да се получи красив храст. 

Подрязването не важи само за цитрусите, защото те се развиват целогодишно. Затова трябва да се преместят в топло и слънчево помещение. Повечето от тях ще продължат да цъфтят и да раждат плодове през зимата.
Лантаната не понася студ, а през зимата се съхранява на светло и прохладно, добре подрязана

Вътре осигурете на многогодишните цветя светлина и сравнително прохладно помещение. Температурата в него трябва да е 5-7 градуса. Поливайте от време на време, но в никакъв случай не допускайте подгизване на почвата.

Грудковите бегонии се зазимяват по друг начин. Постепенно намалете поливките и изчакайте изсъхването на стъблата. Внимателно ги отстранете с дърпане. След това изровете грудките, почистете ги от почвата и корените и ги ос-тавете на проветриво сенчесто място да изсъхнат добре. Съхранявайте ги увити в хартия (всяка грудка поотделно) или в сух торф. Дръжте ги при температура около 5-10 градуса. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар