Хризантемите са едни от най-популярните, обичани и предпочитани есенни цветя. Сигурно всяка една от вас е подарявала букет или саксия хризантеми.
Това цвете наистина е прекрасно за есенна декорация на дома. Но като че ли ние все повече предпочитаме да цъкаме в интернет и да се наслаждаваме на красотата някъде другаде, вместо да се опитаме да я създадем, дори само за себе си.
Къде може да се засади?
Инвестицията в хризантеми е страхотна, защото те са многогодишни растения. Когато отивате при приятелка, за която знаете, че има двор или градинка пред блока, хризантемата е един много хубав подарък.
Навсякъде, стига мястото да е слънчево, за да може да се развива добре. Хубаво е да се тори от време на време /от април до септември/. И е направо задължително да се полива редовно.
Хризантемите се превръщат в малки храстчета и за да са по-кичести и разклонени е добре да се подрежат през пролетта.
Когато прецъфтят и започнат първите слани е хубаво да им осигурим топлинка за зимата – т. е. да ги окопаем и да наслагаме около стъблата им торф, слама, дървесна кора, за да може да поддържат влагата в корените им и да не измръзват.
Кога да засадим хризантемите в градината?
Ако сега сте се украсили есенно с кълбета червени и жълти хризантеми – радвайте им се колкото може по-дълго, а напролет може да ги засадите навън.
Дори откъснати могат да издържат, без да увехнат и един месец, а какво остава когато са в саксия и се грижите добре за тях. Може и до Коледа да украсяват хола или предверието.