Редовната консумация на цитрусови плодове понижава с 19% риска от инсулт. Това установи изследване на Медицинския колеж в Норич към университета в Източна Англия. То се основава на 14-годишни наблюдения, тестове и анализи, в които участват 70 000 пациенти.
Според учените благотворното действие на цитрусите се дължи на флавоноидите. Те се съдържат предимно в портокалите (82%) и грейпфрутите (14%). Ценните антиоксиданти имат противовъзпалителен ефект и осигуряват защита на сърцето, като например подобряват функциите на кръвоносните съдове.
Според учените благотворното действие на цитрусите се дължи на флавоноидите. Те се съдържат предимно в портокалите (82%) и грейпфрутите (14%). Ценните антиоксиданти имат противовъзпалителен ефект и осигуряват защита на сърцето, като например подобряват функциите на кръвоносните съдове.
Здравословното действие на цитрусовите плодове не означава, че може безконтролно да се ядат. Известно е, че сокът от грейпфрут влияе на концентрацията на редица лекарства за контрол на кръвното налягане.
Препоръчителното дневно количество флавоноиди е не повече от 45 мг. Чаша портокалов сок осигурява между 20 и 50 мг. Лекарите препоръчват да се приемат плодове вместо сокове, тъй като свежите напитки имат високо съдържание на плодова захар.
Препоръчителното дневно количество флавоноиди е не повече от 45 мг. Чаша портокалов сок осигурява между 20 и 50 мг. Лекарите препоръчват да се приемат плодове вместо сокове, тъй като свежите напитки имат високо съдържание на плодова захар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар