неделя, 3 ноември 2013 г.

Агенцията за бежанците спешно търси помощници


Заради увеличения приток на сирийски граждани, търсещи закрила в България, в центровете за настаняване изпитват недостиг на доброволци. Затова от Държавната агенция за бежанците спешно търсят помощници.
Към момента близо 50 души работят като доброволци в бежанските центрове в София. От Агенцията за бежанците обаче се нуждаят от двойно повече хора. „Добре дошли са хора, които говорят съответния език или искат да го усъвършенстват, да го практикуват, които можем да ги сложим в лекарския кабинет, кухни, перални", обясни пред bTV Румен Геловски, директор на Регистрационно-приемателния център за бежанци в София.

Липсват и доброволци с медицинско образование. Румяна Иванова е единствената акушерка, която работи безплатно със имигрантите. Загубила е съпруга си, сирийски гражданин. „От както бежанската вълна дойде, реших, че от мен има нужда, понеже знам арабски", обясни Румяна.
„Много е добра с нас, указва ни помощ, когато имаме нужда ни води в болница. Руми се грижи за всички бременни тук", разказа Делвин, която е избягала от конфликта в Сирия.
Румяна казва, че го прави от любов към хората. „Аз обичам всичките хора, независимо от цвят, религия, националност", допълва доброволката.
Най-многобройната група на доброволци е тази на преподавателите по български език. „Всички преминават през обучение, което им дава възможност да разберат повече за процеса, през който минават хората, които искат убежище тук", обясни координаторът на доброволците в Интеграционния център в квартал „Овча купел" Диана Недева.
Само за месец откакто са в България, тези сирийски деца вече четат и пишат на български. Научени са от доброволците. „Те помагат определено много в нашата дейност, защото тяхната помощ се оказва най- вече в адаптацията на децата", обясни Красимира Христова от Държавната агенция за бежанците
Всеки ден доброволците в „Овча купел" преподават на сирийските деца английски език и рисуване. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар