събота, 2 ноември 2013 г.

Теди Кацарова яде само жито по 10 дни всяка година


Снимка: Костадин Кръстев-Коко
Вместо да се нахвърли на любимите си храни, след като се прибра от Ботсуана, Теди Кацарова продължи диетата от Африка с още седмица. Готвела си всеки ден, след като се върнала от снимките на шоуто, но само и единствено "ангелската супа" с картоф, морков, лук, зеле и малко ориз. "Така беше свикнал организмът ми, че нищо друго не можех да ям", казва певицата.
Всъщност именно супа било първото ястие, което сготвила като малка - едва 8-годишна. По това време прекарвала много време заедно с братовчед си в дома на баба им Донка и дядо им Тошко в с. Борима в Троянския Балкан. Научила се да готви, докато баба й била в болница. "Защото дядо правеше само пържени кюфтета и на нас с братовчед ни ни писна", смее се Теди Кацарова. Прочела отнякъде рецептата за крем супа с картофи, 
взела пасатор назаем от съседката и запретнала ръкави. Получила се чудна супа.
Като дете певицата постоянно се въртяла в кухнята покрай баба си и попивала от нейните умения. Всяка неделя по традиция тя правела кекс, който бил особено популярен в цялата рода. Било си истински ритуал, на който внучка й неизменно присъствала. С дядо й майсторели всякаква зимнина. "Туршии, компоти... Беше много смешно, като поостаряха - единият минава със захарта или солта, после и другият отгоре. Или пък нито един от двамата, защото всеки си мисли, че другият е сложил", смее се Теди.
Баба й била призната кулинарка и хранела всички от семейството наред. През кухнята минавали по няколко смени. Затова, когато в България станал популярен "Макдоналдс", дядото на Теди Кацарова написал с боя на къщата им в с. Борима - "Баб Донълдс".
Днес певицата често събира приятели на "кулинарни оргии" и им приготвя някой от специалитетите си "за глезене на гости". Прави например пържени филийки с моцарела по средата. Изрязва кръгове от вътрешността на хляба, които да съвпаднат с кръга моцарела, но така че да има и място, където ръбчетата на хляба да се слепват свободно около плънката. Това става, като се напоят с малко прясно мляко. Има си и любима салата - с 1 авокадо, 1 круша, 2 моркова, 1 средна краставица, по 1 опаковка кълнове от соя и люцерна, 1/2 айсберг, 2 с.л. карамелизирани ядки и по 1 с.л. сусам и ленено семе. В дресинга слага по 1 с.л. песто, оцет от нар, който се продава в арабските магазини, ябълков оцет и кафява захар, сол на вкус и 3 с.л. зехтин.
В момента Теди вече се е адаптирала към по-богатото меню, различно от "ангелската супа" от Африка. По принцип гледа да не яде пържено, сладко, тестено заради фигурата си, макар че много ги обича. По традиция всеки февруари минава на жито за 10 дни. "Това е прочистване на организма по Дънов. Яде се само жито с мед, чайове, а аз си позволявам и по едно кафе. Нарича се биологична шкурка на организма", обяснява певицата. Закуската е задължителен елемент от менюто и винаги е една и съща - черен хляб, масло, авокадо или краставица и маслини. Млечни продукти не яде, защото според нова теория те вредят на хората над 20-годишна възраст. "И наистина се чувствам по-добре", казва Теди.
Тя следи кулинарните програми по любимите си канали TLC и FNL и обича да експериментира. "Благодарение на многобройните ми пътувания съм имала шанса да опитам изключително разнообразие от различни типове храни и затова съм екстраверт в избора на подправки, продукти и съчетания", казва певицата.
РЕЦЕПТАТА НА АКТРИСАТА:
Паста с песто, гъби и горгонзола
Продукти:
10 гъби, 1 голяма глава лук, 3 скилидки чесън, 1/2 бурканче доматен сос с босилек ("Барила"), 1/2 бурканче песто (също), 1 малка ч.л. кафява захар, риган, босилек, червен пипер, черен пипер, зехтин, 3 с.л. кетчуп на "Хайнц", горгонзола за гарниране, 1/2 пакет спагети или пресни талиатели
Начин на приготвяне:
Запържваме ситно нарязания лук с подправките, захарта и чесъна. Добавяме гъбите, намаляваме огъня и слагаме и доматения сос, кетчупа, малко вода и 1 с.л. песто.
Оставяме да къкри на бавен огън, като добавяме по малко вода.

Сваряваме спагетите във вряща вода със сол и малко зехтин, така че да останат средно твърди. Отцеждаме ги и ги объркваме в голяма купа с още зехтин и обилно черен пипер, риган и босилек.

Сервираме ги в чиния, залети със соса, в който към края сме сложили и горгонзола на вкус, така че леко да се е разтопила.

Гарнираме с 1/2 с.л. песто, 2 малки парчета горгонзола, домат и по желание кедрови ядки, предварително запечени на сух тиган.

Няма коментари:

Публикуване на коментар